2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Részegen hajthatott a Total-vezér gépének

Egy részeg orosz hókotró okozhatta az egyik legnagyobb olajipari cég, a francia Total vezérigazgatójának halálát. Az üzletember különrepülőgépe hétfő éjjel, felszállás közben ütközött neki a hókotrónak egy moszkvai repülőtéren. A vezérigazgató az orosz kormány által a külföldi befektetésekről szervezett eseményen vett részt, és épp hazautazott volna Párizsba. A balesetet az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság vizsgálja, de Franciaország is szakembereket küldött a helyszínre.

Orosz szakemberek vizsgálták át a roncsokat az egyik moszkvai repülőtéren. A gép hétfő éjjel, felszállás közben ütközött hókotrónak a sűrű ködben. Fedélzetén négyen tartózkodtak, valamennyien meghaltak, az egyik áldozat a francia olajipari óriás, a Total vezére, Christophe de Margerie volt. A repülő két feketedobozát egy moszkvai laboratóriumba szállították. Az első vizsgálat szerint a repülésirányítás és a hókotró vezetője is hibázott, akiről megállapították, hogy ittas volt. Az orosz repülőtereken nem ritka, hogy a földi kiszolgálók vagy a karbantartók részegen vezetnek.

„Volt is egy olyan szavajárásunk, hogy részeg traktoros. Nézd, ott van egy részeg traktoros, mondogattuk, amikor valaki egy hókotrót vagy csomaghordót vezetett. Tényleg gyakran előfordult, hogy részegek voltak. Később aztán bevezettek egy vizsgálatot, műszak előtt és műszak végén is” – közölte Andrej Litvinov orosz pilóta, repülésügyi szakértő.

A hókotró vezetőjének ügyvédje cáfolta, hogy védence ittas volt. Rokonai szerint a férfi soha nem fogyasztott alkoholt és állítólag a légi irányítók utasításait követte. A francia polgári légi közlekedési hatóság Oroszországba küldte három munkatársát.

A francia olajvállalat dolgozóit megrázta az elnök-vezérigazgató halála. „Nagyon hátborzongató, ami történt. Reggel kaptam egy üzenetet a főnökömtől, hogy meghalt Christophe de Margerie. Nagyon megindító az egész, mert épp néhány hete láttuk, idejött és személyesen gratulált nekünk egy projekt miatt, itt láttuk, ezen a helyen” – nyilatkozta Eleonor le Cam, a Total-csoport kommunikációs munkatársa.

A Total várhatóan belülről választ új elnök-vezérigazgatót. „Christoph de Margerie a cég fejlődésének és százezer alkalmazottjának szentelte életét Franciaországban és az egész világon. És most ő is azt kívánná, hogy a Total folytassa az útját” – vélekdett Jean-Jacques Guilbaud főtitkár.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország igazi barátjának nevezte az elhunyt vezérigazgatót, akinek a cége az egyik legjelentősebb külföldi befektető Oroszországban. A francia cégvezér élesen bírálta a Nyugat Moszkva-ellenes szankcióit, amelyeket tévútnak nevezett. Szerinte Európának le kell mondania arról a gondolatról, hogy csökkenti az orosz gáztól való függőségét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!