2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Repülőgép-katasztrófa: A felelősök megbüntetését követelik

Hír TV

2020. január 12., vasárnap 16:05

Szombat este is tüntettek Teheránban amiért a hatalom napokon át tagadta, hogy köze lenne az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséhez. A tüntetőket Donald Trump amerikai elnök is támogatásáról biztosította a Twitteren. A kanadai kormányfő és az ukrán elnök közben a felelősök megbüntetését követelte az iráni kormánytól. Az iráni légvédelem által tévedésből lelőtt ukrán gépen 176-an vesztették életüket. Az áldozatok között az irániak mellett sok ukrán és kanadai állampolgár is volt.

Teheránban több tüntetés kezdődött azután, hogy a Forradalmi Gárda elitalakulata beismerte: tévedésből katonái lőtték le az ukrán utasszállító repülőgépet, fedélzetén 176 emberrel. A hivatalos magyarázat szerint Ali Hamenei legfőbb vallási vezetőt pénteken tájékoztatták a tragédia okairól, a Forradalmi Gárda pedig szombaton állt a nyilvánosság elé azzal, hogy vállalja a felelősséget a tragédiáért. Az iráni légtérért felelős parancsnok azt közölte, hogy pilóta nélküli gépnek hitték a Boeing 737-800-as Teheránból Kijevbe tartó járatát. Arról is beszélt, hogy a rendszer kezelői mindössze tíz másodperce alatt hoztak döntést a rövid hatótávolságú rakéta kilövéséről.

A tüntetők a szemére vetették a vezetésének, hogy két napig tagadták a felelősséget. A pár száz fős, főleg egyetemistákból álló tömegben olyan hangok is hallatszottak, amelyek halált követeltek a legfőbb vallási vezetőre. Azt skandálta, hogy "a felelősök haljanak meg a szégyen miatt". Volt aki azt kiáltotta, hogy ” halál a diktátorra", Ali Hamenei legfőbb vezetőre utalva. A tömeget később feloszlatták. Közben aktivizálta magát az ellenzéki diaszpóra is, az amerikai perzsáknak Los Angeles a központja, itt rendeztek nagygyűlést.

Az amerikai elnök korábban tagadta, hogy rezsimváltásra készülnének Iránban. Donald Trump most a Twitteren azt írta: "Figyelemmel kísérjük tüntetéseiteket, és lelkesít bennünket a bátorságotok. Az iráni kormánynak engednie kell, hogy a jogvédő szervezetek a helyszínen figyeljék a tüntetéseket, és jelentést tegyenek ezekről. Nem fordulhat elő még egyszer Iránban, hogy tömegesen megöljenek békés tüntetőket, és az sem, hogy Irán elérhetetlenné tegye az internetet. A világ figyel!" – írta Trump az üzemanyagáremelés okozta novemberi tüntetésekre utalva, amelyek szétverése során legalább 300 ember halt meg az amerikai dróntámadásban megölt Kasszám Szulejmani irányította Forradalmi Gárda fellépése miatt.

Haszan Róháni iráni elnök telefonon hívta az ukrán elnököt és a kanadai miniszterelnököt. Országa nevében kért bocsánatot, egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videoüzetében beszámolt arról, hogy 45 fős ukrán szakértői csapat utazott Iránba, akik iráni társaikkal együtt elemzik ki a gép két fekete dobozának adatait. Justin Trudeau kanadai kormányfő tájékoztatása szerint hozzájuk hamarosan kanadai szakértők is csatlakoznak.

Teheránban letartóztatták a brit nagykövetet

Kormányellenes tüntetések Iránban

Az iráni hadsereg lőtte le az ukrán repülőgépet

Hír TV