2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Az iráni hadsereg lőtte le az ukrán repülőgépet

Beismerte Irán, hogy ők lőtték le az ukrán repülőgépet. Teherán légtérért felelős parancsnoka azt mondta: drónnak nézték az utasszállítót. A Forradalmi Gárda közölte: személyi tévedés történt és vállalják a felelősséget. Irán napokig titkolta mi áll a katasztrófa hátterében.

  • Az iráni hadsereg lőtte le az ukrán repülőgépet

 

Ukrán légitársaság: nem kételkedtünk a személyzet vétlenségében, kijevi reagálások

A MAU ukrán légitársaság nem kételkedett abban, hogy az Iránban lezuhant járatuknak a személyzete, sem gépük műszaki állapota nem lehetett felelős a tragédiáért - közölte Jevhenyij Dihne, a vállalat elnöke szombaton a Facebookon.

"Egy másodpercig nem kételkedtünk abban, hogy legénységünk és repülőgépünk nem okozhatta ezt a hátborzongató, szörnyű repülőgép-katasztrófát. Köszönet mindenkinek, aki gondolkodott és elemzett, és osztotta ezt (a véleményt) velünk. Ez nagyon fontos számunkra. Ők voltak a legjobb fiaink és lányaink. A legjobbak" - írta Dihne bejegyzésében.

A MAU - teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársasága - ezt annak nyomán tette közzé, hogy szombaton Irán beismerte: légvédelme tévedésből lelőtte az ukrán utasszállító gépet szerdán Teheránnál. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Később a MAU elnöke Ihor Szosznovszkij repülési műveleti alelnökkel közösen Kijevben tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a gép nem tért el az útvonalától. Korábban az iráni állami hadsereg közleményében azt állította, hogy az ukrán utasszállító a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik "kényes katonai központja" felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték.

Elmondták, hogy a gép megkapta a diszpécserektől a felszállási engedélyt, minden rendben zajlott. A diszpécser megadta a pilótának az útirányt, a kapitány megerősítette a végrehajtást, ezt követően megszakadt a gép és az irányítók között a kapcsolat. Dihne hangsúlyozta,hogy a gép pilótája szigorúan követte a diszpécser utasításait. Szosznovszkij a Flightradar24 repülőgép radar által rögzített képeit bemutatva demonstrálta, hogy a gép egyenesen haladt.

A járat késéssel történt felszállását Dihne azzal magyarázta, hogy túl sok volt a poggyász, ki kellett belőle rakodniuk.

Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke szombati reagálásában kijelentette: az iráni beismerés alátámasztotta az SZBU-nak azt az alapfeltevését, hogy minden bizonnyal emberi hiba okozta a gép tragédiáját.

"Az emberi tényezőt tekintettük a katasztrófa alapvető okának, konkrétan a légvédelmi rakétarendszer kézi és nem automatikus üzemmódban történő működtetését, miként erről korában már több szakértő is beszélt. Tegnap, az SZBU különleges munkacsoportjának ülésén a szükséges adatok birtokában két változat mellett állapodtunk meg: az egyik a repülőgép ütközése rakétával, a másik pedig egy lehetséges terrortámadás. Ma az iráni oldal megerősítette az első verziót" - fejtette ki Bakanov.

Közben Olekszij Honcsaruk miniszterelnök a Facebookon közölte: az Iránban tartózkodó ukrán szakértők folytatják a munkájukat, tovább kutatnak a gép becsapódásának helyszínén tárgyi bizonyítékok után az eset részletes kivizsgálásának elvégzése, a teljes igazság feltárása érdekében.

Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata pedig azt közölte, hogy összegyűjtötték és elküldték Teheránba az ukrán áldozatok hozzátartozóinak DNS-mintáit. "Az elektronikus DNS-formulát ma reggel elküldtük a teheráni tragédia helyszínén dolgozó szakértőinknek. Jelenleg várjuk, hogy az iráni fél azonosítsa, majd Kijevbe szállítsa a holttesteket" - tájékoztatott a tárca.

Az IRIB iráni állami műsorszolgáltató jelentése szerint szombaton telefonon ismét tárgyalt a légi katasztrófáról Volodimir Zelenszkij ukrán és Haszan Róháni iráni elnök. Részleteket a beszélgetés alatt elhangzottakról sem Kijev, sem Teherán nem közölt.

Korábbi anyagok:

Vállalta a teljes felelősséget az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetője

Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért.

Az iráni televízióban sugárzott videofelvételen Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtérért felelős parancsnok elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték. A rendszert kezelőnek tíz másodperce volt a helyzet értékelésére. A gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg. Hozzátette, nem akarták eltitkolni az esetet, de előbb vizsgálatot akart lefolytatni.

Mint mondta, "inkább meghalt volna, semmint szemtanúja legyen egy ilyen balesetnek".

Hamenei a gondatlanságok felszámolására szólította fel az iráni fegyveres erőket

Mindenféle gondatlanság, hanyagság, mulasztás felszámolására szólította fel az ország fegyveres erőit szombaton Irán vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah, miután az iráni hadsereg elismerte, tévedésből lelőtt egy ukrán utasszállító repülőgépet.

Internetes oldalán nyilvánosságra hozott közleményében szorgalmazta, tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy elkerüljenek egy hasonló balesetet.

Hamenei őszinte részvétét nyilvánította a "megrázó baleset" áldozatai hozzátartozóinak.

A Fársz helyi hírügynökség úgy értesült, Hamaneit pénteken értesítették arról, hogy emberi hiba okozta a MAU ukrán nemzetközi légitársaság katasztrófáját. A legfőbb iráni vezető ezt követően rendelte el, hogy hozzák nyilvánosságra az igazságot. Előzőleg Irán napokon át tagadta, hogy rakétatalálat idézte volna elő a gép lezuhanását.

A lelőtt PS572-es Teherán-Kijev járaton 176-an utaztak, senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

Az iráni hadsereg lőtte le az ukrán repülőgépet

Irán lőtte le, de nem szándékosan Teherán közelében szerda hajnalban az ukrán utasszállító gépet - jelentette szombat hajnalban az iráni állami tévé a hadsereg közleményét idézve.

Hozzátették, hogy a katasztrófát "emberi hiba" idézte elő. Az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben az iráni hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt akkor, és a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik "kényes katonai központja" felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték - hangzott a közlemény. A felolvasott dokumentum szerint az iráni hadsereg bocsánatot kér a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére. Hozzátették, hogy bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

Irán az ukrán gép lelövése előtt néhány órával ballisztikus rakétákkal megtámadott két olyan támaszpontot Irakban, amelyet az amerikai erők és szövetségeseik használnak. Ez megtorlása volt annak, hogy az amerikai erők január 3-án dróntámadásban megölték Bagdadban Kászim Szulejmáni iráni tábornokot.

A hadsereg közleményének beolvasása után Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a következőket írta a Twitteren: "Szomorú nap volt ez. Emberi hiba történt egy olyan válságban, amelyben az Egyesült Államok kalandorsága katasztrófához vezetett. Mélységesen sajnáljuk, bocsánatot kérünk, és részvétünket nyilvánítjuk népünknek, az áldozatok családtagjainak és a többi érintett országnak".

Majd Haszan Róháni elnök is közleményt írt a Twitterre: "Az Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a katasztrofális és megbocsáthatatlan hibát. Együtt imádkozom az összes gyászoló családdal, és őszinte részvétemet nyilvánítom nekik." Egy másik üzenetben megerősítette, hogy az ügyben folytatódik a nemzetközi vizsgálat.

Irán napokig tagadta, hogy rakétatalálat érte volna az ukrán repülőgépet. Az Egyesült Államok és Kanada azonban közölte: hírszerzési értesüléseik szerint valószínű, hogy Irán lőtte le az utasszállítót.

A gépen 167 utas és a kilenctagú ukrán személyzet utazott. Az utasok közül az ukrán diplomácia által megadott első adatok szerint 82 volt iráni, 63 kanadai, 10 svéd, négy afgán, három német és két brit. Kanada pénteken pontosította ezt, közölték, hogy nem 63, hanem 57 kanadai volt a gépen, de változatlanul igaz, hogy az utasok közül 138-an átszállással Kanadába mentek volna.

Zelenszkij: Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét!

Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét a Teherán közelében szerda hajnalban lelőtt ukrán utasszállító gép katasztrófájában - követelte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Kiderült az igazság, Irán - még a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló nemzetközi bizottság munkájának befejezése előtt - elismerte, hogy lelőtték az ukrán repülőgépet - idézte fel az elnök. Ukrajna azonban ragaszkodik ahhoz, hogy Teherán ismerje el teljes mértékű felelősségét - derült ki az államfőnek a Telegram üzenetküldő portálra feltett közleményéből.

Zelenszkij azt írta Telegram-oldalán: Irán adjon ki nyilatkozatot arról, hogy kész a teljes, nyílt vizsgálat lefolytatására, a vétkesek felelőségre vonására, a holttestek kiadására, kártérítés megfizetésére, valamint arra, hogy diplomáciai csatornákon hivatalosan bocsánatot kérjen.

Justin Trudeau kanadai kormányfő átlátható és teljes körű, alapos vizsgálatot sürgetett, miután Teheránban szombat hajnalban bejelentették, Irán lőtte le, de nem szándékosan az ukrán utasszállító gépet, és a katasztrófát "emberi hiba" idézte elő.

Trudeau közleményében hangoztatta: mindennél előbbre tartja, hogy átlátható és igazságos módon fény derüljön az ügyre. Azt mondta, nemzeti tragédia történt, a kanadaiak gyászban vannak. Országa azon munkálkodik szövetségeseivel egyetemben, hogy mindenre kiterjedő legyen a vizsgálat. Az ottawai kormány elvárja, hogy az iráni hatóságok együttműködését - írta.

 

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!