2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Rengeteg katonával végzett egy öngyilkos merénylő Szomáliában

Egy öngyilkos merénylő legkevesebb 25 katonát megölt, további negyvenet pedig megsebesített hétfőn a szomáliai főváros, Mogadishu egyik katonai akadémiáján - közölte a mogadishui katonai kórház egyik alkalmazottja. A támadás elkövetőjeként az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet jelentkezett.

  • Rengeteg katonával végzett egy öngyilkos merénylő Szomáliában

A katonák éppen felsorakoztak létszámellenőrzésre, amikor az öngyilkos merénylő felrobbantotta magát - közölte a hadsereg egyik tisztje. Hozzátette: az áldozatok Alsó-Shabelle régióból érkeztek kiképzésre a fővárosba.

A merénylet áldozatainak és sebesültjeinek száma nem végleges - közölte a mogadishui katonai kórház idézett alkalmazottja.

A katonaság egyik vezetője hétfő délután elmondta, hogy már 25 halottról tudnak. A halálos áldozatok mellett az első közlésekhez képest a sebesültek száma is emelkedett, egyes sajtóforrások több mint 70-ről számoltak be.

Az al-Shabaab közleményben azt közölte, hogy a merénylő 73 katonát ölt meg, 124 másikat pedig megsebesített. Áldozataikat illetően mindazonáltal a csoport jellemzően jóval magasabb számokat közöl a hivatalosan bejelentett adatoknál.

Haszán Sejk Mohamud szomáliai államfő tavaly "totális háborút" hirdetett - a mogadishui kormány ellen több mint egy évtizede fegyveres felkelést folytató - az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab ellen, amelynek célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező kormány hatalmát, és bevezesse az iszlám radikális értelmezésén alapuló jogrendet, a saríát az országban. Noha a kormányerők és a velük szövetséges milíciák offenzívája kiszorította az iszlamista lázadókat a déli területek nagy részéről, a fegyveresek folytatják a támadásokat.

Május végén legkevesebb 54 ugandai békefenntartót öltek meg egy Mogadishutól délre lévő katonai támaszponton, míg Baidoát, az ország egyik legnagyobb városát csaknem két hétig ostromolták. Ebben a hónapban pedig további támadások sorát hajtottak végre Mogadishuban.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!