2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők

Rendőrökkel csaptak össze a katalán függetlenségi párti tüntetők Barcelonában. A tartományi fővárosban a demonstrálók konténerekből barikádokat emeltek az utcákon, és lebontották a kordont, festékkel, petárdával dobálták meg a rendőröket. A spanyol hatóságok hét személyt vettek őrizetbe, egyiküknél Molotov-koktél készítéséhez használatos anyagokat találtak. A több tízezres tömeg katalán függetlenségi zászlókkal azért vonult ma az utcára, mert a spanyol kormány kihelyezett ülést tart Barcelonában. A madridi kabinet nyugalomra intette a tüntetőket.

  • Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők

Kordont bontottak és kukákból barikádot is emeltek álarcos függetlenségpárti tüntetők Barcelonában. Majd a főként fiatalokból álló csoport kövekkel, festékkel dobálták meg a rendőröket. Több rohamosztagos és tüntető is megsérült az utcai harcokban.

Az egyenruhások gumibottal válaszoltak, több tüntetőt is lefogtak, és előállítottak. Egyiküknél Molotov-koktél készítéshez szükséges alapanyagokat találtak.

Nemcsak Barcelonában, hanem az egész tartományban amiatt vonult utcára a katalán zászlós tömeg, hogy tiltakozzon a spanyol kormány kihelyezett ülése ellen. Provokációnak tartják a szocialista madridi kabinet jelenlétét. A megmozdulásokat a Köztársaság Védelmi Bizottságok nevű radikális csoport szervezte, amely a független katalán köztársaság azonnali megteremtését követeli. De tüntettek a legnagyobb katalán politikai civilszervezetek is, hogy engedjék szabadon az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusokat, akiket még a tavalyi függetlenségi referendum megszervezése miatt fogtak el.

„Felszólítunk minden állampolgárt, akik tüntetni akar, normálisan, bárki ellen irányuló agresszió, erőszak nélkül tegye, mert amiért idejöttünk, az Katalónia iránti szeretetünk és elismerés” – mondta Isabel Celaa, spanyol kormányszóvivő.

A kabinet katalán nemzetiségű tagja az emberek jogainak tiszteltben tartására szólított fel.

„Ahogy a kormányszóvivő mondta, pozitív, hogy kabinetülést tudunk tartani Spanyolország bármelyik részében, és ezért üdvözlöm, hogy kormányülést tarthatunk itt, Barcelonában, amely az én otthonom is. Azt kérjük, hogy ezek a demonstrációk békések legyenek, hogy biztosítani lehessen az emberek jogait, és szabadságát” – mondta Meritxell Batet, spanyol területi politikáért felelős miniszter.

A szocialista kormány a kihelyezett ülésen több mint 112 millió euró értékű katalán útfelújítási projekteket hagyott jóvá, döntöttek a több mint 2 százalékos közalkalmazotti béremelésről, és bejelentették azt is, hogy jövőre 22 százalékkal emelkedik a minimálbér összege, amely átszámítva eléri a 289 ezer forintot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemre és korra való tekintet nélkül  gyűjtötték össze a zsidókat + videó

Nemre és korra való tekintet nélkül gyűjtötték össze a zsidókat + videó

1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Ma, arra a több százezer zsidó honfitársunkra emlékezünk, akiket kiszakítottak közülünk. A a magyarországi holokauszt emléknapján a Napi aktuális vendége volt Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!