2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Napi aktuális 04:00

Külföld

Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők

Két egymást követő napon is összecsaptak a rendőrökkel a protestáns tüntetők Észak-Írországban, egy évente megrendezett felvonulás után. A kemény mag köveket és üvegeket dobált, a rendőrök vízágyúval és gumilövedékekkel válaszoltak. Belfastban több mint 10 ezren éltették a brit fennhatóságot és egy 1600-as évekbeli csatára emlékeztek, amelyben a protestánsok győzelmet arattak a katolikusok felett.

Az északír főváros a protestánsok ünnepének másnapján is csatatérré változott. A felvonulók és a rohamrendőrök pénteken és szombaton is összecsaptak. Az Orániai Rend tagjai minden évben ugyanazon az útvonalon rendezik meg parádéjukat, és rendszeresen bevonulnak a katolikusok által lakott városrészbe is.


A legnagyobb északír protestáns szervezet így emlékezik arra, hogy Orániai Vilmos, az angolok protestáns királya a 17. században leverte az írországi katolikus lázadást. Az északír radikális protestánsok évtizedek óta amellett állnak ki, hogy a terület továbbra is az Egyesült Királyság része maradjon, a katolikus köztársaságiak pedig elszakadnának a britektől, és azt szeretnék, ha Észak-Írország az Ír Köztársaság része lenne.

Az idei összecsapásoknak számos sérültje van, köztük a helyi regionális parlament egyik tagja is, aki nyugalomra próbálta inteni a felvonulókat. A rendőrök több rendbontót őrizetbe vettek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!