2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Rendőrmentes övezet Seattle-ben

Szélsőbaloldali tüntetők foglalták el Seattle egyik városnegyedét. Donald Trump elképzelhetőnek tartja a hadsereg bevetését is a törvényes rend helyreállítására. Ezt azonban Seattle polgármestere elutasítja. Közben az Egyesült Államokban és más nyugati országokban is tovább folytatódnak a rendőrség állítólagos rasszizmusa miatt kirobbant tüntetések.

  • Rendőrmentes övezet Seattle-ben

Hat háztömbnyi területet foglaltak el a különböző szélsőbaloldali mozgalmak aktivistái Seattle-ben. A rendőrök már nem mennek be a Fekete Életek Számítanak, az úgynevezett antifák és anarchisták uralta negyedbe. Az autonóm zónának nevezett körzet határait is kijelölték már a területfoglalók: a rendőrségtől elvett kordonokkal jelzik, hol ér véget az amerikai kormány joghatósága és hol kezdődik a hatóságmentes zóna.

Donald Trump a texasi Dallasban arról beszélt, hogy rendőrségi reformot célzó rendeletet készít elő, ami pontosan szabályozza, hogy mikor, milyen formában használhatnak kényszerítő eszközt a a fegyveres erők.

"Azt mondtam, hogy nekünk kell uralni az utcát és nem engedhetjük meg az erőszakot. Mi történt New Yorkban? Törtek, zúztak, ezért kell nekünk ellenőrizni az utcát. De ha én ezt mondom, csak bírálnak miatta"

közölte az elnök, aki később a Fox News-nak adott interjúban már arról beszélt, hogy Washington állam kormányzójának a Nemzeti Gárdát bevetve kellene megoldania a helyzetet. Hozzátette azt is: „ha be kell menni a területre, akkor bemennek!”.

Bár nem említette a katonákat, sokan a hadsereg bevetésének szándékát hallották ki az elnök szavaiból. Seattle polgármestere szerint alkotmányellenes lenne a katonák bevetése városában.

A társadalom javításának követelése, a színes bőrűek egyenlőségének megteremtése nem terrorizmus, hanem patriotizmus. A hatóság és a kormány elleni fellépés alapvető joga az amerikaiaknak

 - közölte a baloldali politikus, aki nem volt hajlandó elítélni a területfoglalókat, és azt se mondta meg, hogy mit tervez az új no go zóna felszámolására.

Közben a republikánus többségű szenátus honvédelmi bizottsága megszavazta az egykori konföderációs katonai vezetők nevét viselő támaszpontok átnevezését, bár ezt Trump alig egy nappal korábban elutasította. A rabszolgaság megtestesítőinek tartott személyek szobrait pedig egyre nagyobb számban távolítják el. A feldühödött tömeg sok helyen nem tudja megvárni a szobrok elszállítását, ezért megrongálják azokat, beleértve Kolombusz több emlékművét is.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!