2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

A kínzás elleni bizottsághoz fordultak a lelőtt fiú szülei

Az ENSZ kínzás elleni bizottságához fordultak a Fergusonban augusztusban lelőtt fekete fiú szülei. A család a történtek kivizsgálását várja, de azt is szeretné elérni, hogy a nemzetközi szervezet vizsgálatot indítson az amerikai rendőrségnél. Szerintük ugyanis sokszor rasszista indíttatásból zaklatják és alázzák meg a fekete fiatalokat a fehér rendőrök az Egyesült Államokban.

Zárt ajtók mögött hallgatta meg az augusztus 9-én a missouri állambéli Fergusonban lelőtt Michael Brown szüleit Genfben az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága. A meghallgatáson az apa azt is mondta, bárhogy is dönt a bíróság, fiát már nem lehet visszahozni az élők közé. „Ez megsemmisítő, érzékennyé tesz, és ahogy beszélek róla újraélem azt a napot. Utálom újraélni azt a napot, utálom azt a napot” – fogalmazott a lelőtt fiú édesanyja.


A családot támogató társadalmi és jogvédő szervezetek szerint a szülők egy olyan nyilatkozatot is magukkal vittek, amely szerint a Brown meggyilkolását követő tüntetések résztvevőivel szemben alkalmazott rendőri erőszak megsértette a kínzás, a kegyetlen, embertelen és megalázó büntetés tilalmára vonatkozó ENSZ- egyezményt. „A világ válaszokat akar. Reméljük, hogy megkapjuk őket és némi segítséget is” – mondta Daryl Parks, a család ügyvédje. A család azt kéri a testülettől, hogy javasolja a fiút lelövő rendőr letartóztatását, és azt is szeretnék elérni, hogy a nemzetközi szervezet vessen véget Ferguson környékén a rendőrség rasszista üldözéseinek és zaklatásainak. Mindemellett azt is kérik, hogy a bizottság javasolja az amerikai igazságügyi minisztériumnak egy országos vizsgálat elindítását a „fekete és barna közösségek”, különösen a fiatalok elleni rendőri kegyetlenkedések ügyében.

Közben Missouri állam kormányzója rendkívüli óvintézkedéseket jelentett be november közepére- végére, amikorra a nagyesküdtszék dönthet arról, hogy javasol-e vádemelést a fegyvertelen afroamerikai tizenévest agyonlövő fehér rendőr ellen. „A missouri autópálya-rendőrség, a St. Louis-i megyei rendőrség és a St. Louis-i városi rendőrség egy egységként fog működni, hogy megvédje a közösséget. A nemzeti gárda eddig is része volt és továbbra is része lesz a tervünknek. A gárda akkor avatkozik be, ha úgy döntünk, hogy szükséges a helyi rendvédelmi szervek védelme céljából. Egyszerűen jól felkészültnek kell lennünk. A rendvédelmi szervek megszervezése jelenti a tűzoltósággal, a mentőkkel és más szolgálatokkal való együttműködést is” – nyilatkozta Jay Nixon missouri kormányzója.

Missouriban három rendvédelmi szervezet több mint 1000 rendőrt képez ki és lát el tömegoszlató felszereléssel. Sajtóértesülések szerint nem zárható ki, hogy az ügyet mérlegelő nagyesküdtszék nem emel vádat a rendőr ellen, ami újabb tiltakozó megmozdulásokhoz és zavargáshoz vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!