2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Rendkívüli egyeztetésre szólít fel az UNHCR a közép-amerikai menekültek ügyében

MTI

2019. június 13., csütörtök 14:46

A közép-amerikai menekültek egyre növekvő száma miatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) rendkívüli egyeztetésre szólította fel helyi idő szerint szerdán az érintett térség országait.

Az év kezdete óta 593 507 közép-amerikai menedékkérő jutott el Mexikón keresztül az Egyesült Államok déli határáig - közölte az UNHCR.

    "Az, hogy Közép-Amerikában sokan kényszerülnek otthonaik elhagyására, próbára teszi a térség menekültügyi kapacitásait, valamint egyre több embert és családot sodor veszélybe, olyan helyzetet teremtve, mellyel egy ország sem tud egyedül megbirkózni" - írja közleményében a szervezet.

    Az UNHCR ezért arra kéri a térség országait, hogy dolgozzanak ki közös cselekvési tervet, amellyel hatékonyan és fenntarthatóan tudják kezelni a problémát.

    A közlemény hangsúlyozza továbbá, hogy a közép-amerikai országokban működő bűnszervezetek, az erőszak, valamint a nicaraguai gazdasági és társadalmi válság miatt egyre több ember próbál külföldön menedéket keresni. Mexikó a menedékkérelmek 196 százalékos emelkedéséről számolt be.

    A Mexikótól délre fekvő közép-amerikai országokból az Egyesült Államokba tartó menedékkérők ügye a mexikói-amerikai kapcsolatokat is megterhelte. Június elején Donald Trump amerikai elnök a mexikói termékeket sújtó büntetővámokat helyezett kilátásba, amennyiben a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt, de a két országnak végül sikerült megállapodnia a kérdés kezeléséről.

 MTI