2019. július 17.,
szerda, Endre, Elek napja

Rekordbírság magyar felirat miatt

Hír TV

2019. április 11., csütörtök 17:19

Minden eddiginél nagyobb, összesen mintegy 24 millió forintnak megfelelő összegre büntették a székelyföldi Korond község polgármesterét a Községháza magyar felirata miatt. A településvezetőt a magyarellenességéről ismert Dan Tanasa jelentette fel.

Százezer euró. Közel ekkora összeget rótt ki a marosvásárhelyi táblabíróság Katona Mihály polgármesterre, amiért nem távolíttatta el – állításuk szerint - a magyar nyelvű feliratot az épületről.

"Azért tartom jogtalannak az ítéletet, mert én ennek az ítélőtáblának a döntését végrehajtottam, október 12-én, eltávolítottuk a Községháza homlokzatáról a Községháza és Primăria feliratot." - nyilatkozta Katona Mihály, Korond polgármestere a Hír TV-nek. 

Egy évvel később a közösségi ház felirat került ki a polgármesteri hivatal épületére román és magyar nyelven. Ám a nacionalista, magyarellenes Dan Tănasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület vezetője újra feljelentést tett. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla végül - hasonló ügyekben példátlan - 280 ezer lejes büntetést rótt ki. Az RMDSZ udvarhelyszéki elnöke azt mondta, perújrafelvételt kezdeményeznek, de ha az sem lesz eredményes, akkor is tovább küzdenek az igazukért.

„Minden nemzetközi fórumon, és olyan helyen, ahol érdekeltek és illetékesek, politikailag, tájékoztatni fogjuk a nemzetközi közvéleményt arról, hogy itt, Romániában az alkotmányos jogunkat, a nyelvhasználati jogot mennyire sárba lehet tiporni.” - Bíró Barna Botond, udvarhelyszéki elnök, Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Az RMDSZ törvénymódosító javaslat benyújtását is tervezi. Az ügy résztvevői úgy vélik, egy olyan román civil szervezet nevében üldözik a magyarokat, amely mögött befolyásos kormányerők állnak. A célpontok pedig olyan magyar települések, amelyek az utóbbi időben látványos fejlődésen mentek keresztül.

Hír TV