2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Rekordbírság magyar felirat miatt

Minden eddiginél nagyobb, összesen mintegy 24 millió forintnak megfelelő összegre büntették a székelyföldi Korond község polgármesterét a Községháza magyar felirata miatt. A településvezetőt a magyarellenességéről ismert Dan Tanasa jelentette fel.

  • Rekordbírság magyar felirat miatt

Százezer euró. Közel ekkora összeget rótt ki a marosvásárhelyi táblabíróság Katona Mihály polgármesterre, amiért nem távolíttatta el – állításuk szerint - a magyar nyelvű feliratot az épületről.

"Azért tartom jogtalannak az ítéletet, mert én ennek az ítélőtáblának a döntését végrehajtottam, október 12-én, eltávolítottuk a Községháza homlokzatáról a Községháza és Primăria feliratot." - nyilatkozta Katona Mihály, Korond polgármestere a Hír TV-nek. 

Egy évvel később a közösségi ház felirat került ki a polgármesteri hivatal épületére román és magyar nyelven. Ám a nacionalista, magyarellenes Dan Tănasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület vezetője újra feljelentést tett. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla végül - hasonló ügyekben példátlan - 280 ezer lejes büntetést rótt ki. Az RMDSZ udvarhelyszéki elnöke azt mondta, perújrafelvételt kezdeményeznek, de ha az sem lesz eredményes, akkor is tovább küzdenek az igazukért.

„Minden nemzetközi fórumon, és olyan helyen, ahol érdekeltek és illetékesek, politikailag, tájékoztatni fogjuk a nemzetközi közvéleményt arról, hogy itt, Romániában az alkotmányos jogunkat, a nyelvhasználati jogot mennyire sárba lehet tiporni.” - Bíró Barna Botond, udvarhelyszéki elnök, Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Az RMDSZ törvénymódosító javaslat benyújtását is tervezi. Az ügy résztvevői úgy vélik, egy olyan román civil szervezet nevében üldözik a magyarokat, amely mögött befolyásos kormányerők állnak. A célpontok pedig olyan magyar települések, amelyek az utóbbi időben látványos fejlődésen mentek keresztül.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!