2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Rejtélyes haláleset: kihantolják a holttestet

Kihantolják Pablo Neruda holttesttét. A Nobel-díjas chilei költő halálának körülményeit tisztáznák. Egyes vélemények szerint ugyanis a költő nem rákban halt meg, hanem politikai nézetei miatt megmérgezték.

Isla negrai otthona kertjében nyugszik Pablo Neruda. A Nobel-díjas chilei költő 1973-ban halt meg, 12 nappal a jobboldali Pinochet tábornok hatalomra kerülését követően. A baloldali költő halálának körülményeit azóta is találgatások övezik. Egykori sofőrje szerint Neruda rákos volt, de halálát nem ez, hanem mérgezés okozta. A költő holttestét ennek tisztázása érdekében hantolják ki. „Most büszke vagyok, hogy végre jogilag is bizonyítást nyerhet, amit régóta állítok, miszerint Pablo Nerudát meggyilkolták” – nyilatkozta Manuel Araya, az exsofőr.


A Nobel-díjas költő jó kapcsolatot ápolt a katonai puccsal megbuktatott, baloldali Allende-kormánnyal. Történészek szerint ez okozhatta vesztét is. Halála előtt ugyanis Mexikóba készült, hogy ott is elmondja negatív véleményét Pinochet uralmáról. „Nem fér hozzá kétség, hogy volt egy repülőgép, amelyik Nerudára várt, amikor meghalt. A költő a klinikai kezelés során jól volt, bár prosztatarákja volt, de nem ez okozhatta halálát” – szögezte le Fernando Marin történész.

Nerudát sokáig a santiagói Santa Maria klinikán kezelték. Sofőrje szerint itt adhatták be neki a méreginjekciót is. A kórház nem először kerül gyanúba rejtélyes haláleset kapcsán. Korábban itt kezelték a Pinochet katonai rezsimjét bíráló kereszténydemokrata Eduardo Freit is, akit 1982-ben mérgeztek meg. A chilei bíróság 2009-ben hat embert, köztük Pinochet hadseregének egyik volt orvosát is bűnösnek találta a mérgezéses ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A héten adják át a Nobel-díjakat + videó

A héten adják át a Nobel-díjakat + videó

A héten adják át a tudományos élet legnagyobb elismerését, a Nobel-díjat Stockholmban, amely vasárnap a Nobel-díj átadásával, és az azt követő rendkívül elegáns gálavacsorával zárul.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!