2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Elveszett illúziók

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Külföld

Reding a parlamentet körülzárókkal szimpatizál

Körülzárták a parlamentet a kormány távozását követelő tüntetők Bulgáriában. Több mint százan, köztük miniszterek és képviselők több órára az épületben rekedtek, és csak szerda hajnalban sikerült kiszabadítani őket. A demonstrálókat támogatásáról biztosította Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke is. Reding ezzel a korábbi kormányfő malmára hajtja a vizet, aki korábban a magas rezsidíjakba bukott bele.

Szemeteskukákon doboltak tüntetők Szófiában kedd este a parlament előtt, majd kordonokat emeltek, hogy megakadályozzák a honatyák távozását. A demonstrálók a szerintük korrupt és hozzá nem értő szocialista kormány lemondását követelik, amely alig több mint egy hónapja vette át az ország irányítását.

A tüntetők körülzárták a parlamentet, így több mint száz ember – köztük miniszterek és képviselők – órákra bent rekedtek. Őket csak hajnalban sikerült kimenekíteniük a rendőröknek. Az összecsapásokban több tucatnyian megsérültek. A történtek láttán szerdán már kormánypárti képviselők is felvetették az újabb előre hozott választások lehetőségét. Eközben a bolgár elnök nyugalomra intette a demonstrálókat, akik azonban nem tágítanak.

A BBC szerint a tüntetőket támogatásáról biztosította Viviane Reding is. Az Európai Bizottság kedden Szófiában tartózkodó alelnöke Twitter-üzenetében azt írta: szimpatizál azokkal a bolgárokkal, akik a korrupció ellen tiltakoznak.

Reding álláspontja azért érdekes, mert egy demokratikusan megválasztott kormány elleni tiltakozást karol fel. Ráadásul ezzel akarva-akaratlanul a korábbi jobbközép kormányfő, Bojko Boriszov malmára hajtja a vizet. A jelenleg ellenzékben lévő Boriszov év elején abba bukott bele, hogy a lakosság tömegesen tiltakozott a külföldi tulajdonban lévő áramszolgáltatók magas díjai ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Elveszett illúziók + videó

Szélesvásznú történelem: Elveszett illúziók + videó

Egy nagyon merész és meredek témát boncolgató filmről van szó, az alkotók nagyon vékony jégen táncoltak, de végül sikerült megvalósítani a prezentációját az időszaknak. A Szélesvásznú történelemben Gazdag Gyula Elveszett illúziók című filmje.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!