2023. 09. 22. Péntek Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Rakétatámadás ért egy másodlagos kikötőt Tripoliban

Rakétatalálatok érték a líbiai Tripoli másodlagos tengeri kikötőjét, amikor a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) erői egy fegyvereket szállító török hajót vettek célba - közölték helyi források kedden.

  • Rakétatámadás ért egy másodlagos kikötőt Tripoliban

Az LNA tisztségviselői nem közöltek részleteket az állítólagos fegyverszállítmányról.

Az al-Sáb kikötő megtámadását hivatalosan egyetlen csoport sem vállalta magára.

Helyi illetékesek arról számoltak be, hogy négy rakéta csapódott be, áldozatokról azonban egyelőre nem tudni. A hatóságok délután kiürítették és lezárták a kikötőt.

Eközben folytatódtak a líbiai polgárháború lezárását célzó genfi tárgyalások, miután a több mint egy hete lezárult első fordulóban nem sikerült tető alá hozni a tűzszüneti megállapodást.

Január elején már egyezség született a fegyvernyugvásról, azt azonban mindkét oldal számos alkalommal megsértette.

Haszán Szalame, az ENSZ líbiai különmegbízottja sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szemben álló felek képviselői nem hajlandóak közvetlen megbeszélésekre.

"Amíg ilyen gyakran sértik meg a megegyezést, nehéz nyugodt tárgyalásokra gondolni" - mondta, hozzátéve, hogy a gazdasági kérdésekben ettől függetlenül vannak jelentős előrelépések.

A különmegbízott emellett üdvözölte az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának előző napi döntését, amelynek értelmében új műveletet indítanak a háború sújtotta Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzése érdekében.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt mély káoszba, és az ország gyakorlatilag két részre szakadt. A keleti részt ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok tavaly április óta folytat offenzívát Tripoli, a nemzetközileg elismert, Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette nemzeti egységkormány székhelye ellen. Az ENSZ adatai szerint az összetűzésekben több mint ezer ember halt meg.

Haftar erői elsősorban az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom, továbbá Oroszország és Franciaország támogatását élvezik, a tripoli kormány fő szövetségesének pedig Törökország, Olaszország és Katar számít.

Sajtóhírek szerint Törökország január óta több alkalommal is küldött Tripoliba, illetve Miszrátába fegyvereket és páncélos járműveket a kormányerők támogatására.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gőzerővel folyik a munka Pakson

Gőzerővel folyik a munka Pakson

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon. A témában vendégünk volt Hárfás Zsolt az atombiztos blog szerzője.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!