2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Rajtaütések kezdődtek az egyik legerősebb maffiaszervezet ellen

  • Rajtaütések kezdődtek az egyik legerősebb maffiaszervezet ellen

Nagyszabású razzia kezdődött szerda reggel több európai országban az olasz maffia calabriai ága, a hírhedt 'Ndrangheta ellen, a művelet központja a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) tájékoztatása szerint Németország és Olaszország mellett Belgiumban és Hollandiában is házkutatások kezdődtek kora reggel, és őrizetbe vettek feltételezett 'Ndrangheta-tagokat.

A műveletet az Európai Unió igazságügyi koordinációs szerve, az Eurojust hangolja össze, és a hágai központú szervezet közöl majd részletes adatokat róla – áll a BKA közleményében.

Német sajtóértesülések szerint az akció Spanyolországot és a dél-amerikai térséget is érinti.

A Der Spiegel című hírmagazin szerint a rajtaütéseket több évig tartó nemzetközi nyomozás előzte meg, amely pénzmosással és kokainkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekre irányul. Ez az 1951 óta működő BKA legnagyobb szabású ügye.

A németországi rajtaütésekre a BKA 240 munkatársát és a szövetségi rendőrség 200 emberét, köztük terrorelhárító egységeket mozgósítottak, munkájukat és az érintett tartományok több száz rendőre támogatja.

Az eljárás 47 gyanúsított ellen irányul, jelentős részük évtizedek óta Németországban él, vendéglőket és egyéb vállalkozásokat működtet. A hatóságok több mint 65 helyszínen – irodákban, lakásokban, vendéglőkben – tartanak házkutatást, és húsznál is több elfogatóparancsot igyekeznek végrehajtani.

A Der Spiegel szerint az eljárás összefügg két klán, a Pelle-Vottari és a Nirta-Strangio viszályával, amelynek részeként 2007-ben agyonlőttek hat olasz állampolgárt az észak-rajna-vesztfáliai Duisburgban.

A 'Ndrangheta az utóbbi években Olaszország legerősebb bűnszervezete lett, meghatározó szerepe van a nemzetközi kokainkereskedelemben.

Kilencvenen őrizetben

A műveletekben a 'Ndrangheta kilencven feltételezett tagját vették őrizetbe – jelentette be az Eurojust. A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a Pollino fedőnevű, 2016-ban indított akció keretében Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, valamint több dél-amerikai államban is házkutatásokat tartottak, rajtaütéseket hajtottak végre.

Fred Westerbeke holland főügyész elmondta, hogy a rendőrök mintegy kétmillió eurót és nagy mennyiségű kábítószert foglaltak le. Az őrizetbe vetteket bűnszervezetben való részvétellel, drogcsempészettel, pénzmosással, megvesztegetéssel és erőszakos bűncselekményekkel gyanúsítják.

(Kezdőkép: twitter.com/notizieprima)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!