2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Putyin: Segítséget nyújtunk, nem vesztegetünk

Segítséget nyújtott, nem pedig megvesztegette Ukrajnát Oroszország a most megkötött megállapodással – ezt Vlagyimir Putyin jelentette ki évértékelő beszédében. Az orosz államfő beszélt arról is, hogy országa nem ellenzi Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, de meg kell védenie érdekeit. Vitalij Klicskó ukrán ellenzéki vezető közben ma az Európai Unió vezetőivel tárgyal Brüsszelben.

Nem megvesztegetés, jó szándékú segítségnyújtás. Így jellemezte a kedden kötött orosz–ukrán megállapodást Valgyimir Putyin. Az orosz elnök szerint gyakorlati döntés volt az egyezség, amely szerint Ukrajna harmadával kevesebbért vesz gázt az oroszoktól, illetve Moszkva 3200 milliárd forint értében vásárol ukrán államkötvényeket. Putyin szerint segítségüknek nincs köze a kijevi főtéren zajló tüntetésekhez, illetve Ukrajna európai integrációs törekvéseihez.

„Sehogy nem kapcsolódik ez Ukrajna uniós tárgyalásaihoz. Csak láttuk, hogy Ukrajna nehéz helyzetben van és segítségre van szüksége, és lehetőségünk volt arra, hogy ezt megtegyük” – mondta Putyin. Az orosz államfő hozzátette azt is, nem ellenzi Kijev uniós csatlakozását, de kész országa piacait megvédeni. „A társulás ellen lennénk? Egyáltalán nem. Csak azt mondjuk, hogy meg kell védenünk gazdaságunkat, mert ma a kapuk szélesre vannak nyitva, amikor ma szabadkereskedelmi szerződésünk van Ukrajnával, nem hagyhatjuk változatlanul, ha Ukrajna kinyitja kapuit az európai unió előtt.”

Az ukrán elnök is megvédte a kölcsönszerződést. Viktor Janukovics szerint előnyös országa gazdasága számára, és nem zárja ki a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal. „Folytatjuk az együttműködést az IMF-fel. Partnereik vagyunk, de ez a kölcsön kétségtelenül előnyös a számunkra. Oroszország nem támasztott semmiféle feltételt. Minden benne van a szerződésben. 5 százalékos éves kamatot kapnak, és ők boldogok ezzel” – fogalmazott.

Szerinte ez nem mond ellent az európai integrációnak sem. „Számunkra ez alapvető kérdés. A jövőnk kérdése, elsősorban a gazdaságunk szempontjából. Amikor azt látjuk, hogy ezek a feltételek vonzóak számunkra, előnyösek számunkra és meg tudjuk védeni nemzeti érdekeinket, akkor a döntés pozitív lesz az európai társulási szerződéssel kapcsolatban” – mondta az ukrán elnök. Janukovics ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy külföldi politikusok részt vettek a Függetlenség terén zajló EU-párti demonstrációkra. Ezzel szerinte beavatkoztak Ukrajna belügyeibe.

Folytatódtak a demonstrációk

Közben a kijevi függetlenség téren tovább folytatódik a kormányellenes tüntetés. „Nekünk van igazunk, van hitünk, és nagyszerű történelmünk, de Moszkva magához húz bennünket, mert gazdagabb, erősebb, és mert Ukrajna nélkül nem állam” – mondta egy ellenzéki tüntető.

Vlagyimir Klicsko, az Ütés nevű párt elnöke elhúzódó demonstrációkra számít. A volt bokszvilágbajnok szerda este azt kérte az uniós csatalakozási szerződés leállítása ellen tiltakozó demonstrálóktól, tartanak ki kormányváltó céljaik mellett. Az ellenzéki vezető ma Brüsszelben tárgyal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!