2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Putyin parancsa még várat magára

80 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényen adott túl Oroszország az elmúlt két hónapban és Moszkva azt tervezi, hogy a kétoldalú kereskedelmi tranzakciókban megszünteti a dollár alapú elszámolást. Hivatalosan azonban ez még nem válaszlépés a múlt héten, a Szkripal-ügy miatt bejelentett amerikai szankciókra.

  • Putyin parancsa még várat magára

Szemléletváltásra készül Oroszország. A Kreml bejelentése szerint Moszkva a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban a partner ország devizáját részesítené előnyben, szemben a mostani dolláralapú elszámolással.

„A kétoldalú kereskedelmi folyamatokban a nemzeti devizák használatának ötletét Oroszország folyamatosan felvetette már különböző szinteken, ideértve a legmagasabbat is. Putyin elnök úr már több alkalommal is beszélt erről a lehetőségről és annak szükségességéről. Persze ennek kidolgozása részletes munkát és számításokat igényel, de ez az amire készülünk a kétoldalú gazdasági kapcsolatainkban, és már többször is szóba került például az orosz-török tárgyalásokon is” – közölte Dmitirj Peskov Kreml-szóvivő.

Peskov beszélt a múlt hét szerdán bejelentett amerikai szankciókról is. A Kreml szóvivője szerint Vlagyimir Putyin még nem rendelt el válaszlépéseket Washington ellen, mert az Egyesült Államok még nem ismertette hivatalosan az új megszorításokat.

„Még nem adott parancsot. Mert eddig mondjuk úgy még nem volt semmiféle hivatalos bejelentés az új szankciókról, arról szóltak a hírek, hogy egy csomagnyi büntetés, de még nem ismerjük a részleteket. És persze anélkül, hogy tudnánk, hogy mik lesznek az új korlátozások, amivel Washington előáll nem lenne korrekt bármiféle válaszlépésről beszélni” – tette hozzá a szóvivő.

Bár hivatalos válaszlépés még nincs, annyi már bizonyos, legalábbis Anton Silulanov orosz pénzügyminiszter bejelentése után, hogy Oroszország eladja amerikai állampapírjait – azzal érvelnek, hogy a dollár egyre megbízhatatlanabbá válik a nemzetközi befektetési piacon. A pénzügyminiszter szerint az eddigi 96,1 milliárd dollár állampapírból két hónap alatt 14.9 milliárd maradt orosz kézen. Silulanov az orosz gazdaság állapotáról szólva azt mondta: 2018-ban az orosz gazdaság 2 százalék körül bővülhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!