2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Putyin bízik az orosz-amerikai kapcsolatok helyreállításában

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti jó viszony helyreállításába vetett reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedd este Szocsiban fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert.

  • Putyin bízik az orosz-amerikai kapcsolatok helyreállításában

Putyin elmondta, hogy amikor néhány napja telefonon tárgyalt Donald Trumppal, az a benyomása támadt, hogy az amerikai elnök kész helyreállítani a kétoldalú viszonyt és megoldani a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. Megismételte, hogy Moszkva kész a kapcsolatok teljes körű helyreállítására és kifejezte reményét, hogy ennek létrejönnek a feltételei.

Azt hangoztatta, hogy Robert Mueller amerikai különleges ügyész "objektív" vizsgálata megerősítette: nem történt összeesküvés az Egyesült Államok jelenlegi kormányzata és Oroszország között a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva a kezdetektől fogva "teljes képtelenségnek" nevezte a vele szemben megfogalmazott vádakat.

"Semmilyen beavatkozás az Egyesült Államok választásaiba nem volt a részünkről állami szinten, és nem is lehetett" - fogalmazott az elnök.

Rámutatott, hogy a kétoldalú viszony ennek ellenére megromlott és hangot adott abbéli bizakodásának, hogy a helyzet megváltozik. Az elnök az együttműködés lehetséges területei között nevezte meg a hadászati stabilitás megőrzését, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását, a regionális válságok rendezését, a szervezett bűnözéssel szembeni fellépést, az ökológiai problémák megoldását, a szegénység és más gazdasági természetű kérdés kezelését.

Mint mondta, Oroszország és az Egyesült Államok - mint a világ vezető olajkitermelője - az energiaforrások piacának stabilitásáról és más irányú gazdasági együttműködésről is folytathatna párbeszédet. Megjegyezte, hogy az egyébként nem jelentős kétoldalú áruforgalom 2018-ban 5 százalékkal nőtt.

Szergej Rjabkov, az orosz diplomácia helyettes vezetője a Pompeo és a Szergej Lavrov külügyminiszter között lezajlott tárgyalásokat követően újságíróknak kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is csak szavakban mutat érdeklődést az iránt, hogy Szíriában kiszélesítse az együttműködést Oroszországgal. Mint mondta, a felek álláspontja továbbra is lényegesen különbözik ebben a kérdésben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!