2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Putyin aláírta az orosz állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvényt

Aláírta Vlagyimir Putyin elnök az orosz állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvényt, amely egyebek között megengedi, hogy az orosz útlevélért folyamodó külföldieknek az eddigi gyakorlattól eltérően nem kell lemondaniuk le az előző állampolgárságukról.

  • Putyin aláírta az orosz állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvényt

Az orosz állampolgárságot könnyített eljárásban Fehéroroszország, Ukrajna, Moldova és Kazahsztán állampolgárai mellett azok a külföldiek tudják megszerezni, akiknek legalább egy orosz állampolgárságú, Oroszországban élő szülőjük van. Kérelmezhetik az ilyen elbánást azok is, akik orosz állampolgárral léptek házasságra, és vele közös gyermekük van.

Ugyanez a jog megilleti az Oroszország területén élő, az orosz nyelv hordozójaként elismert személyeket, valamint a Szovjetunió azon volt állampolgárait is, akik volt Szovjet Köztársaságokban élve nem kapták meg ezen országok állampolgárságát.

Az új szabályozás a jogosultak esetében eltörli az a követelményt is, hogy három éven át Oroszországban kell élniük, és ott törvényes jövedelemmel kell rendelkezniük. A törvény 90 nappal a pénteki publikálását követően lép majd hatályba.

Egy, Putyin által ugyancsak pénteken jóváhagyott adóügyi törvénymódosítás mentesíti a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóit a 3500 rubel illeték megfizetése alól az orosz állampolgárság felvétele és helyreállítása vagy az arról való lemondás esetén (a rubel jelenleg 4,41 forintot ér).

Az orosz elnök kézjegyével látta el az a törvényt is, amely Japán kapitulációjának évfordulójáról, szeptember 2-ről 3-ra tette át a katonai dicsőség és a második világháború lezárásának ünnepét. A hazafias hagyományok ápolásának fontosságát hangsúlyozó indoklás egyebek között rámutatott: a Szovjetunióban is szeptember 3-án ünnepelték a Japán felett aratott győzelmet, amelynek kivívásáért több mint 300 ezer szovjet állampolgár kapott kitüntetést.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így románosítják el ma Nagyváradot

Így románosítják el ma Nagyváradot

Balázs D. Attila író, újságíró Szent László városának elrománosításáról írt mérföldkőnek számító cikket az Országépítő című folyóirat internetes oldalán. A szerző szerint mára nem csak Marosvásárhely, vagy Kolozsvár, de Nagyvárad is „műveleti területnek” számít Erdélyben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

Az Egyesült Államok nem küld katonákat harcolni Ukrajnába – szögezte le kedden a washingtoni Fehér Ház arra reagálva, hogy korábban a francia államfő arra utalt, nem zárkózik el attól, hogy nyugati országok szárazföldi csapatokat küldjenek Ukrajnába.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!