2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Programozók versenyeznek Székelyudvarhelyen

Programozó szakemberek versenyeznek egymással Székelyudvarhelyen. A verseny célja, hogy olyan internetes alkalmazásokat fejlesszenek ki, amelyek a helyi közösség érdekeit szolgálják.

  • Programozók versenyeznek Székelyudvarhelyen

Gyógynövény-felismerő applikáción dolgozik a kolozsvári egyetem csapata. A tervek szerint az alkalmazás több száz virágot tartalmaz majd. Felismerésükhöz a növényről jó minőségű felvételt kell majd készíteni.

"Itt a cél az lenne, hogy kameraképekből felismerni gyógynövényeket, tehát a felhasználó egy telefonnal fotóz gyógynövényeket, és a kameraképből megmondani, hogy ez most milyen gyógynövény pontosan. Illetve, amit még szeretnénk csinálni, az, hogy a gyógynövény típusáról megmondani, hogy a gyógynövény típusa alapján információkat megjeleníteni, hogy mire jó ez a gyógynövény, mire lehet felhasználni, illetve hogyan lehet felhasználni."

- mondta Sándor Csanád, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem doktorandusz hallgatója.

Összesen 60 programozó szakember versenyez egymással a hétvégén a székelyudvarhelyi Digitális Kalálkán. A verseny célja, hogy olyan internetes alkalmazásokat fejlesszenek ki, amelyek a helyi közösség érdekeit szolgálják.

"Egy előválogatás során ezek az ötletek kerülnek kiírásra az IT-s csapatok felé, és ezekre jelentkeznek az IT-s csapatok. Most jelen pillanatban 11 ötleten dolgozik 15 csapat, tehát hatvan IT-s az ország több pontjáról, itt 48, illetve negyvenkilenc órán keresztül dolgoznak, a helyi intézményeknek, civileknek, olyan projekteken, amelyek… tehát a kiírásnak egy feltétele, hogy a projekteknek társadalmi hasznossága kell legyen, a helyi közösség javát kell szolgálják."

- tette hozzá Simon Károly, az U-HUB székelyudvarhelyi koordinátora.

Idén a székelyudvarhelyi Digitális Kalákán főként természetjárással, sporttal, és egészségtudatos életmóddal kapcsolatos internetes alkalmazásokon dolgoznak a szakemberek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!