2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Ponta látogatása után felhagytak a sztrájkkal

Felhagytak a sztrájkkal a verespataki bányászok, miután az erdélyi településre látogató Victor Ponta román kormányfő azt ígérte, az ő véleményüket is figyelembe veszik az aranybánya kérdésében. Közben Bukarestben ismét több tízezren tüntettek a ciántechnológia alkalmazása ellen. A kanadai többségű cég 15 éve vár a hatósági engedélyre, hogy megnyithassa Európa legnagyobb külszíni nemesfémbányáját. Ha a projekt meghiúsul, a cég 4 milliárd dolláros kártérítést követelhet Romániától.

A könnyeivel küzdött az egyik verespataki bányász, aki 32 társával együtt barikádozta el magát háromszáz méteres mélységben. Éhségsztrájkkal fenyegettek, ha meghiúsul a bányaberuházás. „Egyetlen dolgot szeretnénk, hogy dolgozhassunk. Nincs semmi más, amivel foglalkozhatnánk” – mondta a bányász a többiek nevében is.

A román miniszterelnök látogatása után felfüggesztették tiltakozásukat. Victor Ponta azt ígérte nekik, nélkülük nem lesz döntés az aranybányáról. „Megígértem nekik, hogy visszajövünk egy különbizottsággal és minden parlamenti képviselő meghallgatja őket” – nyilatkozta a román miniszterelnök.

Közben a román fővárosban ismét tízezrek tüntettek a ciántechnológiás aranybánya megnyitása ellen. Bukarest legforgalmasabb sugárútján állt a forgalom a tiltakozás alatt. „Az állampolgárok akaratáról van szó. A kormány ezt nem tartja tiszteletben. Keresztülnéznek rajtunk, nem nézik a mi érdekeinket, inkább a kanadai cégnek segítenek” – fogalmazott az egyik bukaresti tiltakozó.

„Azokat támogatjuk, akik ellenzik a cianidos eljárást. Környezetbarát technológiát szeretnénk. Támogatjuk a munkahelyek megőrzését is, de szeretnénk megőrizni Verespatakot a következő generációknak” – vélekedett egy másik tüntető.

Erre azonban már kevés az esély: a település lakosai közül sokan eladták házukat a kanadai cégnek és elköltöztek a településről. Senki sem építkezik, mert nem tudni, mi lesz a falu sorsa. A bánya ugyanis részben a település helyén lenne.

A kanadai vállalat Európa legnagyobb külszíni nemesfémbányáját hozná létre Verespatakon, másfél évtizede várnak az engedélyre, a tervek szerint több mint 300 tonna aranyat és 1500 tonna ezüstöt termelnének ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!