2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 21:55

Külföld

Politikai botránnyá dagadt a szerb–albán mérkőzés

Kedd este Belgrádban félbeszakadt a labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező Szerbia és Albánia válogatottja között. A szerb fővárosban még az éjszaka folyamán előállították az albán miniszterelnök testvérét, Bécsben pedig szerbek és albánok tűztek össze.

Több száz albán vonult az utcára Tiranában, hogy a nemzeti válogatottat éltesse a kedd este félbeszakadt Európa-bajnoki selejtező után. „Albánia végre megmutatta kultúráját és sportszerűségét, és jó példát mutatott a nép számára” – mondta egy szurkoló.

A mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe. A két csapat játékosai között azután tört ki dulakodás, hogy egy ismeretlen egy mini helikopterrel nagy-Albánia-zászlót irányított a pálya fölé. Nagy-Albánia magában foglalja a Balkán minden olyan részét, ahol albán kisebbségek élnek. A provokációra reagáltak a nézők és a szerb játékosok is. A játékosok között kialakult lökdösődésbe néhány szurkoló is bekapcsolódott. A bíró egyórás szünet után fújta le a mérkőzést.

„Sajnálatos esemény történt. Beszámolót készítünk majd az UEFA jelen lévő tisztségviselőivel, a bíróval és a biztonsági szakértővel együtt arról, hogy mi vezetett oda, hogy nem tudtuk folytatni a mérkőzést. Mindenki látta, hogy mi történt, és nekem nem tisztem kommentálni, hogy ki a felelős vagy mi történt. A kollégáimmal együtt jelentést készítünk, és átadjuk az UEFA-nak és a szövetség majd eldönti, mi fog történni – közölte Harry Been UEFA-delegált.

A dulakodás később is folytatódott a stadionban. Szerb sajtóértesülések szerint a hatóságok a helyszínen őrizetbe vették, majd előállították az albán miniszterelnök, Edi Rama testvérét, Olsi Ramát is. Állítólag távirányítóval ő vezérelte a kis drónt, amely az albán zászlóval berepült a pálya fölé.

Bécsben is zavargásokhoz vezetett a mérkőzés. Az osztrák fővárosban mintegy ötven albán kora éjszaka üvegpalackokkal – köztük gyújtópalackokkal – dobált meg egy szerb kávéházat az egyik nyugati kerületben. A kivezényelt rendőrök igyekeztek megfékezni a randalírozókat, közben azonban a helyszínen mintegy kétszáz szerb gyűlt össze, akik az albánokra akartak rátámadni. A hatóságok végül megerősített rendőri egységeket vezényeltek a helyszínre, hogy megakadályozzák az összetűzéseket.

Az albánok és a szerbek között Koszovó miatt folyamatos a feszültség, a többségében albánok lakta tartomány 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!