2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hírek 11:00

Külföld

Pokolgépes merényletet követettek el egy szomáliai katonai bázis ellen

Autóba rejtett pokolgépek robbantak, majd lövöldözés tört ki egy szomáliai katonai bázis közelében szerdán, a merénylet elkövetőjeként az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab szélsőséges iszlamista csoport jelentkezett.

Ahmed Guhad magas rangú katonai parancsnok szerint legkevesebb tízen vesztették életüket a merényletben és a tűzharcban: két katona, a szomáliai katonai rádió egyik munkatársa, és hét iszlamista. Mint mondta, a pokolgépes támadásokat öngyilkos merénylők hajtották végre. Hozzátette: győzelmet arattak a szélsőséges fegyveresek felett.

A támadás a kora délelőtti órákban érte a fővárostól, Mogadishutól 70 kilométerre délnyugatra található Alsó-Shabelle térség Awdheegle nevű településén lévő támaszpontot.

A hadsereg egyik szóvivője szerint a pokolgépek a bázis előtt robbantak fel.

"A katonai bázist nehéz homokzsákok veszik körül. A robbanószerrel megpakolt két autót tűz alá vették, s még a támaszpont előtt felrobbantak" - mondta korábban a Reuters hírügynökségnek Hussein Ali százados, aki egy másik településen szolgál Alsó-Shabelle régióban. "Vannak áldozatok az al-Shabaab és kormányerők soraiban is, de egyelőre nincsenek pontos adataink. Az al-Shabaab zavarja a telekommunikációs magánhálózatokat" - fűzte hozzá.

A szomáliai hadsereg a múlt héten foglalta el Awdheegle körzet nagy részét a szélsőségesektől.

"Két nagy robbanást és fegyverropogást hallottunk a szomáliai hadsereg támaszpontja irányából. Több katonát is láttam menekülni a bázisról, nem tudjuk hányan halhattak meg" - mondta Aden Abdullahi helyi elöljáró szintén a Reutersnak.

Az al-Shabaab állítása szerint ötven katonával végeztek, miközben csak két saját harcosuk esett el.

"Két mudzsahid robbanószerrel megpakolt két autóval egymás után ma behajtott az Awdheegle körzetben lévő szomáliai támaszpontra. Megöltünk ötven katonát, és felgyújtottuk járműveiket" - hangoztatta Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab katonai műveletekért felelős szóvivője.

Nem megy ritkaságszámba, hogy a dzsihadisták és a kormányzati források egymásnak gyökeresen ellentmondó beszámolót adnak az egyes támadások áldozatainak számáról.

Az al-Shabaab célja, hogy megdöntse az ENSZ támogatását élvező szomáliai kormány hatalmát. A szélsőséges csoport rendszeresen intéz támadásokat kormányzati épületek, szállodák és éttermek ellen. Az al-Shabaab jelentős területeket tart ellenőrzése alatt a kelet-afrikai ország középső és déli részén. A szomáliai biztonsági erőket az Egyesült Államok és az Afrikai Unió is támogatja a terroristák elleni harcban.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Francia-brit feszültség a migránsválság miatt

Franciaország nem hagyja magát zsarolni a britektől – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter Calais-ban. 2021. november 29.

Nagy-Britannia összehívta a G7-ek egészségügyi minisztereit

Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban. 2021. november 29.

Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke: Az omicron nem okoz súlyos covid-betegséget

Az omicron már több európai országban is megjelent. 2021. november 28.

Legfrisebb híreink

Édesanyja halálát hazudta a csaló

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!