2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Pokolgépes merényletet követettek el egy szomáliai katonai bázis ellen

Autóba rejtett pokolgépek robbantak, majd lövöldözés tört ki egy szomáliai katonai bázis közelében szerdán, a merénylet elkövetőjeként az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab szélsőséges iszlamista csoport jelentkezett.

  • Pokolgépes merényletet követettek el egy szomáliai katonai bázis ellen

Ahmed Guhad magas rangú katonai parancsnok szerint legkevesebb tízen vesztették életüket a merényletben és a tűzharcban: két katona, a szomáliai katonai rádió egyik munkatársa, és hét iszlamista. Mint mondta, a pokolgépes támadásokat öngyilkos merénylők hajtották végre. Hozzátette: győzelmet arattak a szélsőséges fegyveresek felett.

A támadás a kora délelőtti órákban érte a fővárostól, Mogadishutól 70 kilométerre délnyugatra található Alsó-Shabelle térség Awdheegle nevű településén lévő támaszpontot.

A hadsereg egyik szóvivője szerint a pokolgépek a bázis előtt robbantak fel.

"A katonai bázist nehéz homokzsákok veszik körül. A robbanószerrel megpakolt két autót tűz alá vették, s még a támaszpont előtt felrobbantak" - mondta korábban a Reuters hírügynökségnek Hussein Ali százados, aki egy másik településen szolgál Alsó-Shabelle régióban. "Vannak áldozatok az al-Shabaab és kormányerők soraiban is, de egyelőre nincsenek pontos adataink. Az al-Shabaab zavarja a telekommunikációs magánhálózatokat" - fűzte hozzá.

A szomáliai hadsereg a múlt héten foglalta el Awdheegle körzet nagy részét a szélsőségesektől.

"Két nagy robbanást és fegyverropogást hallottunk a szomáliai hadsereg támaszpontja irányából. Több katonát is láttam menekülni a bázisról, nem tudjuk hányan halhattak meg" - mondta Aden Abdullahi helyi elöljáró szintén a Reutersnak.

Az al-Shabaab állítása szerint ötven katonával végeztek, miközben csak két saját harcosuk esett el.

"Két mudzsahid robbanószerrel megpakolt két autóval egymás után ma behajtott az Awdheegle körzetben lévő szomáliai támaszpontra. Megöltünk ötven katonát, és felgyújtottuk járműveiket" - hangoztatta Abdiasis Abu Musab, az al-Shabaab katonai műveletekért felelős szóvivője.

Nem megy ritkaságszámba, hogy a dzsihadisták és a kormányzati források egymásnak gyökeresen ellentmondó beszámolót adnak az egyes támadások áldozatainak számáról.

Az al-Shabaab célja, hogy megdöntse az ENSZ támogatását élvező szomáliai kormány hatalmát. A szélsőséges csoport rendszeresen intéz támadásokat kormányzati épületek, szállodák és éttermek ellen. Az al-Shabaab jelentős területeket tart ellenőrzése alatt a kelet-afrikai ország középső és déli részén. A szomáliai biztonsági erőket az Egyesült Államok és az Afrikai Unió is támogatja a terroristák elleni harcban.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!