2020. augusztus 9.,
vasárnap, Emőd napja

Partra szállhatnak Máltán az Ocean Viking hajón utazó migránsok

2019. augusztus 24., szombat 15:01

Újabb migránsokat szállító hajóról szállhatnak partra a bevándorlók, miután hat európai uniós ország jelezte: befogadja őket. Az Ocean Viking már két hete vesztegelt a Földközi tengeren. A többségében szudáni migránsokat regisztrálják és elszállásolják, amíg útnak nem indulnak Franciaországba, Írországba, Luxemburgba, Németországba, Portugáliába és Romániába.

Egy héten belül a második migránsokat szállító hajó is annak ellenére kötött ki Európa partjainál, hogy az illetékes tagállam eredetileg elutasította a partra szállást. A spanyol civil szervezet hajója, az Open Arms három hetes várakozás után kedden kapott engedélyt a szicíliai ügyészségtől a dokkolásra Lampedusa szigetén, pedig az olasz belügyminiszter korábban rendelettel tiltotta az illegális migránsok partra szállítását. A fedélzeten lévő több mint 80 bevándorló befogadását hat európai uniós állam, Spanyolország, Franciaország, Németország, Luxemburg és Portugália vállalta. A spanyol hadihajó pedig már meg is érkezett Lampedusa partjaihoz, hogy az általa vállalt 15 migránst Spanyolországba szállítsa.

Pénteken pedig Málta is engedett a nyomásnak, és a norvég zászló alatt hajózó Ocean Vikingen utazó mintegy 365 illegális bevándorló is partra szállhatott a szigetországban.

SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül szervezet járműve két hetet vesztegelt a Földközi-tengeren, a személyzet szerint a fedélzeten kritikussá vált a helyzet.

„A hajón lévő embereket korábban önkényesen fogva tartották, kínozták őket, a nőket megerőszakolták,” – számolt be az Orvosok Határok Nélkül szervezet egyik munkatársa.

A főleg szudáni migránsok befogadására hat tagállam, Franciaország, Németország, Románia, Luxemburg, Portugália és Írország jelentkezett.

Az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa twitteren üdvözölte a döntést, Máltának pedig megköszönte, hogy engedélyezte a hajó kikötését. A máltai kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, a migránsok közül senki nem maradhat országában.

Az NGO hajót üzemeltetői bejelentették, az Ocean Viking a készletek feltöltését követően folytatja küldetését a Földközi-tengeren.

HírTV