2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Parlamenti választást tartanak Észak-Macedóniában

Hír TV

2020. július 14., kedd 08:10

Parlamenti választásokra készül Észak-Macedónia. Eredetileg áprilisban tartották volna a szavazást, de a járvány miatt akkor nem tudták megtartani. Mivel tavaly októberben az Európai Unió elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését a balkáni országgal, belpolitikai válság alakult ki, ezért előrehozott választások megtartásáról döntöttek. Mivel továbbra is sok a megbetegedés, rendhagyó módon három nap alatt bonyolítják le a szavazást.

A parlamenti választásokról szól a hét első három napja Észak-Macedóniában. Hétfőn a koronavírus-fertőzöttek, kedden az idős és beteg emberek, szerdán pedig többi választópolgár kap lehetőséget arra, hogy voksoljon.

Annak érdekében, hogy ne legyen tömeg, a szavazóhelyiségek a szokásosnál két órával tovább tartanak nyitva, reggel 7-től este 9-ig. Ezzel is igyekeznek csökkenteni a fertőzésveszélyt.

A felmérések azt mutatják, hogy a januárban miniszterelnöki tisztségéről lemondott Zoran Zaev által vezetett szociáldemokraták kis többséggel, de megszerezhetik a győzelmet az ellenzéki, nemzeti érzelmű VMRO párttal szemben.

Azért állok itt előttetek, mert megígérem, hogy harcolni fogunk a bűnözés és a korrupció ellen, és július 16-a után mindenkit elszámoltatunk, aki megsértette a törvényt, mindegy melyik politikai oldalon áll

- mondta a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.

A választási kampányban Zoran Zaev még szorosabb kapcsolatokat ígért az Európai Unióval. Annak ellenére, hogy éppen azért kényszerült lemondani a kormányfői tisztségről, mert az Unió tavaly októberi csúcstalálkozóján elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, pedig az integráció érdekében Zaev parlamenti többsége még az ország nevét is megváltoztatta.

A politikával szembeni általános fásultság és a fertőzésveszély miatt elképzelhető, hogy nagyon alacsony lesz a részvételi arány.

Az egykamarás parlament, a Szobranje 120 tagját közvetlenül választják meg négy évre a kétmilliónál kicsivel több lakosú országban.

Három képviselőről a külföldön élő macedónok döntenek, de ha nem érkezik elég szavazat, ez a három hely üresen marad.

 

Hír TV