2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Sporthírek 10:00

Külföld

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Romániában

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke nem zárja ki, hogy pártja akár kormányzati szerepet vállaljon, amennyiben jó eredményt ér el a vasárnapi romániai parlamenti választáson. A szomszédos országban 19 millió választópolgár voksol meg a kétkamarás parlament képviselőire és szenátoraira.

  • Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Romániában

A parlamentbe jutásért küzd a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a vasárnapi választáson. Ha a magyar pártnak sikerül elérnie az 5 százalékos küszöböt, akár a kormánykoalícióba is bekerülhet. A jelenleg kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt ugyanis szakértők szerint koalícióra kényszerül majd.

A koronavírus-járvány miatt alacsony részvételre számítanak a parlamenti választáson, ugyanis több település is vesztegzár alatt áll.

Voksuk leadására biztatta az erdélyieket a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter marosvásárhelyi látogatása során arról beszélt, hogy a magyar-román viszonynak jót tenne, ha az RMDSZ nagyobb erőt képviselne a parlamentben.

Arra kérem Románia magyar nemzetiségű polgárait, hogy vegyenek részt abban a nagy közös döntésben, amely az ő jövőjükről, és az ő közösségük jövőjéről szól. Minél erősebb lesz a magyar érdekképviselet Bukarestben, annál nagyobb erővel hallatszik majd a magyarok hangja akkor, amikor a jövőről szóló döntéseket meg kell hozni

A külügyminiszter hozzátette: nem azért jött Erdélybe, hogy beavatkozzon a román belpolitikába, hiszen a választásokon Románia állampolgárai döntenek országuk jövőjéről, és ezt a döntést Magyarország tiszteletben fogja tartani.

Az RMDSZ elnöke megköszönte a Fidesz-KDNP-kormány támogatását. Kelemen Hunor a Kossuth Rádió reggeli műsorában küzdelemre szólította fel a választókat.

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ hajlandó lesz-e részt venni a kormánykoalícóban, Kelemen Hunor azt mondta, pártja nyitva hagyja ezt a lehetőséget, de csak akkor, ha az új vezetésnek lesz olyan programja, aminek keretein belül szavatolni lehet az identitás megőrzését.

Románia egy fontos ország számunkra, függetlenül a történelmi vitáktól - ezt már a miniszterelnök mondta a Kossuth Rádió "jó reggelt Magyarország" című műsorában.

A vasárnapi választás idejére, bizonyos feltételek mellett átléphetik a magyar-román határt azok, akik leadnák szavazatukat - erre hívta fel a figyelmet Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára emlékeztetett: a magyar kormány fontosnak tartja, hogy minden érintett részt tudjon venni a voksoláson.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!