2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Palesztinpárti tüntetőket vettek őrizetbe Amerikában

A rendőrség újabb amerikai egyetemeken vett őrizetbe palesztinpárti tüntetőket pénteken, akik a felszólítás ellenére sem bontották el az intézményi területen állított sátrakat.

  • Palesztinpárti tüntetőket vettek őrizetbe Amerikában

A Colorado állambeli Denverben egy több egyetemnek is otthont adó területen, az Auraria Campus-on 40 tiltakozót vettek őrizetbe magánterület megsértése miatt. Az Arizonai Állami Egyetemen is volt, akit bilincsben vezettek el, miután egy diákcsoport visszaépítette a hatóság által elbontott sátrait.

Még csütörtökön az Ohio állambeli Columbus város egyeteménél a tüntetők és rendőrök összecsaptak, amikor a tiltakozók ellenálltak a hatósági intézkedésnek.

New York-ban a Columbia Egyetem területéről pénteken kitiltották azt a diákot, aki zsidók elleni gyilkosságra tett közzé felszólítást egy közösségi médiában is látható felvételen. A fiatal férfi pénteken azt mondta, megbánta a kijelentéseit.

A múlt héten a Columbia Egyetem parkjában építették az első sátortábort az Izrael ellen tiltakozó palesztinpárti diákcsoportok, amelyek egyes tagjai több alkalommal nyíltan antiszemita jelszavakkal tüntettek.

Közben pénteken az egyetem szenátusa részletes vizsgálat mellett döntött Minouche Shafik rektor ellen, mert úgy vélik, az egyetem vezetője megsértette az intézmény szabályzatát, amikor a New York-i rendőrség intézkedését kérte a tüntetőkkel szemben. Az egyetemen egy hét alatt összesen több mint száz diákot tartóztattak le a hatóságok.

A Columbia Egyetem vezetése pénteken is folytatta a tárgyalásokat a tiltakozó diákok képviselőivel, akik pénteken úgy nyilatkoztak, hogy az egyetem nem volt hajlandó teljesíteni fő követelésüket, az Izraellel való kapcsolatok megszakítását, ezért továbbra is fenntartják a tiltakozásként épített sátortáborukat.

Oregon államban a Portland Állami Egyetem vezetése bejelentette, hogy hajlandó fórumon megvitatni a diákok követelését, és addig felfüggeszti különböző juttatások elfogadását az intézményt anyagi forrásokkal támogató Boeing repülőgépvállalattól. A diákok a céggel való kapcsolatok megszüntetését követelik.

A fővárosban, Washingtonban pénteken is folytatódott a tüntetés a belvárosi George Washington Egyetemen, ahol a rendőrség lezárt egy utcát a tiltakozók számára. Az intézmény területén pénteken a kora délutáni órákban közös muzulmán imát is tartottak, amit megelőzően a résztvevőknek egy helyi imám tartott beszédet arról, hogy ők fogják megváltoztatni Amerikát.

Csütörtökön Indiana állam egyetemén és az Ohio állami egyetemen is mintegy 35 embert tartóztattak le a tüntetők közül a rendőrök.

Pénteki összesítés szerint április 17-ét követően az Egyesült Államok 50 legnagyobb egyeteme közül már 34-ben kezdtek tiltakozó akciót a palesztinpárti csoportok szervezében, a palesztinok szabadságát követelve, valamint az Izrael elleni palesztin felkelést, az intifádát éltetve. A tüntetéseken összesen már több mint 500 embert vettek őrizetbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A békepárti erők EP-győzelme megállíthatja a háborús pszichózist Nyugat-Európában?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!