2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Összeurópai megoldással szüntetnék meg a migránsokkal való pingpongozást

Málta kikötőjébe engedte azokat az afrikai migránsokat, akiket több mint két hete két német mentőhajó vett fel a líbiai partoknál, és akik azóta a fedélzeten rekedtek. A máltai kormány jelezte: ez csak eseti döntés volt, továbbra is összeurópai megoldásra van szükség a probléma kezelésére.

  • Összeurópai megoldással szüntetnék meg a migránsokkal való pingpongozást

A Sea-Watch mentőhajó utasai 19 napig tartózkodtak a fedélzeten, a civilszervezet két hajója a Földközi-tengeren mentette ki őket Líbiai partjai közelében a lélekvesztőkről. Két hétig le-föl hajóztak, mivel sem a máltai, sem az olasz kormány, és végül egyetlen európai állam sem engedte kikötni őket.

A máltai haditengerészet hajója szállította be Pieta kikötőjébe a tengeren rekedt migránsokat. A máltai kormány végül úgy döntött, hogy humanitárius okokból beengedi a 49 afrikai bevándorlót. És másik 200, az elmúlt egy hónapban beengedett migránst sem fognak hazatoloncolni, menedékkérelmük elbírálását 9 uniós állam között fogják szétosztani.

„Az egyedüli elfogadható megoldás az lenne, ha egy összeurópai megoldást dolgoznának ki minden tagállam részvételével. És akkor megszűnne a menekültekkel való pingpongozás, hogy államok eltolják maguktól a felelősséget” – mondta Kim Heaton-Heather, a Sea-Watch mentésvezetője.

A máltai kormány jelezte: csupán eseti megállapodás született az ügyben, az illegális bevándorlást nem fogadják el, és továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy a menekültek befogadása uniós tehermegosztáson alapuljon, vagyis ne csak az első befogadó ország problémája maradjon.

Az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős biztosa üdvözölte Málta döntését, de figyelmeztette az uniós államokat, hogy végre egy állandó mechanizmus kialakítására lenne szükség a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók partra szállításában és elhelyezésében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!