2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Összecsaptak a szélsőjobbos és a náciellenes tüntetők Németországban

Összecsaptak a szélsőjobbos tüntetők és a náciellenes demonstrálók a németországi Chemnitz-ben. A bevándorlásellenes Pegida mozgalom és egy neonáci csoport tagjai azért vonultak az utcára két egymást követő napon is, mert a kelet-németországi városban vasárnap késeléses gyilkosság történt, amivel egy szír és egy iraki állampolgárt gyanúsít a rendőrség.

  • Összecsaptak a szélsőjobbos és a náciellenes tüntetők Németországban

A rendőröket sem kímélték a Chemnitz-ben egymásnak eső tüntetők és ellentüntetők: a kövek, üvegek és egyéb tárgyak az egyenruhások felé is záporoztak, sérülést viszont csak egymásnak okoztak a demonstrálók.

A kelet-németországi városban vasárnap és hétfőn is több ezer szélsőjobbos vonult fel, miután a hétvégi fesztiválon egy utcai verekedés késeléses gyilkosságba torkollott Chemnitz-ben. A rendőrség egy szír és egy iraki állampolgárt gyanúsít - egyébként maga az áldozat is bevándorló hátterű, helyi sajtóértesülések szerint egy kubai származású férfi volt.

A tüntetést a bevándorlás-ellenes Pegida mozgalom és a Harmadik Út nevű neonáci csoport szervezte, az Alternatíva Németországnak párt támogatásával - a Karl-Marx-Stadtnak is nevezett város Marx-szobrához.

A neonácik a többi közt azzal a szlogennel vonultak, hogy "Nemzetiszocializmust, most!", de feltűnt egy olyan felirat is, hogy "A munka nemesít", ami szándékosan emlékeztet a holokauszthoz köthető "A munka szabaddá tesz!" jelmondatra. A rendőrség beszámolója szerint többen Adolf Hitlert éltették, náci karlendítések kíséretében.

A szélsőjobbos tüntetés helyszínén ellendemonstrálók is megjelentek, a náciellenes aktivisták azzal vádolják a radikális tüntetőket, hogy egy ember halálát politikai célokra használják.

Chemnitz Szászországban található, abban a tartományban, ahol a legerősebb a bevándorlás-ellenes AfD támogatottsága: 24 százalékos, csak 9 százalékkal kevesebb, mint a kormányzó CDU-é.

Helyszíni beszámolók szerint a szélsőjobbos demonstrálók egy része nem elégedett meg a tüntetéssel: fenyegették és bántalmazták az általuk bevándorlónak tartott járókelőket.

Nem mindenki üldözött embereket az utcán, de akik ilyet tettek, azok törvényt sértettek. Nincs magyarázat és mentség az efféle viselkedésre - mondta Chemnitz polgármestere, Barbara Ludwig.

Merkel elítélte a történteket

Élesen elítélte Angela Merkel német kancellár kedden a Szászország tartományi Chemnitzben előző nap tartott tüntetéseken történt erőszakos cselekményeket, Horst Seehofer belügyminiszter pedig felajánlotta a szövetségi hatóságok segítségét a szászországi rendőrségnek.

 A kancellár Berlinben egy más ügyben tartott tájékoztatón hangsúlyozta, hogy Németország jogállam, ahol nem fordulhat elő erőszak az utcákon. Hozzátette, hogy a helyi rendőrség mindent megtett a rend fenntartásáért, mégis helyes, hogy Horst Seehofer felajánlotta a szövetségi hatóságok segítségét.

A belügyminiszter az ügyben kiadott közleményében kiemelte: érthető, hogy a chemnitzi lakosságot megrázta a tüntetéseket kiváltó halálos késelés, de ez semmilyen körülmények között nem igazolja a zavargásokat.

Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök drezdai tájékoztatóján elmondta, hogy a tüntetésekre idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és fake news - álhírek - terjesztésével mozgósítottak az interneten, és ez a mozgósítás  intenzívebb volt a megszokottnál.

Az álhírekkel kapcsolatban leszögezte: nem lehet tényekkel alátámasztani azt az állítást, hogy egy veszélybe került nő megmentésére irányuló kísérlet vezetett az emberöléshez, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak.

A gyanúsítottak származása, állampolgársága alapján nem lehet általánosító módon megbélyegezni a külföldieket, mint ahogy a demonstrációkon megmutatkozott erőszakért sem általában véve a szászok vagy a chemnitziek felelősök, hanem szélsőségesek, akik támadást indítottak a jogállam ellen, és a fake news terjesztésével az igazság rendszere ellen - tette hozzá a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Hangsúlyozta, hogy az állam felveszi a harcot a szélsőségesekkel szemben, és győztesen kerül ki a küzdelemből.A tartományi miniszterelnök visszataszítónak nevezte, hogy szélsőjobboldali erők politikai céljaik érdekében felhasználnak egy ember halálával végződött tragédiát.

A helyi hatóságok kedden frissített adatai alapján hétfő este nagyjából 7500 ember tüntetett a chemnitzi belvárosban. Mintegy 6000 fő a Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, a német sajtóban szélsőjobboldaliként jellemzett civil szervezet felhívására, további 1500 fő pedig a Baloldal (Die Linke) nevű szövetségi parlamenti (Bundestag-) párt felhívására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!