2020. február 20.,
csütörtök, Aladár, Álmos napja

Összecsaptak a szélsőjobbos és a náciellenes tüntetők

Hír TV

2018. augusztus 28., kedd 07:31, frissítve: kedd 09:50

A két csoport kövekkel és különböző tárgyakkal dobálta meg egymást, a rendőrség közlése szerint sokan megsérültek. Az incidens a németországi Chemnitzben történt. A bevándorlásellenes Pegida mozgalom és egy neonáci csoport tagjai azért vonultak az utcára két egymást követő napon is, mert a kelet-németországi városban vasárnap késeléses gyilkosság történt, amivel egy szír és egy iraki állampolgárt gyanúsít a rendőrség. Az áldozat maga is bevándorló hátterű, helyi sajtóértesülések szerint egy kubai származású férfi volt.

A rendőröket sem kímélték a Chemnitzben egymásnak eső tüntetők és ellentüntetők: a kövek, üvegek és egyéb tárgyak az egyenruhások felé is záporoztak, sérülést viszont csak egymásnak okoztak a demonstrálók.

A kelet-németországi városban vasárnap és hétfőn is több ezer szélsőjobbos vonult fel, miután a hétvégén egy utcai verekedés késeléses gyilkosságba torkollott Chemnitzben. A rendőrség egy szír és egy iraki állampolgárt gyanúsít – egyébként maga az áldozat is bevándorló hátterű, helyi sajtóértesülések szerint egy kubai származású férfi volt.

A tüntetést a bevándorlásellenes Pegida mozgalom és a Harmadik Út nevű neonáci csoport szervezte, az Alternatíva Németországnak (AfD)párt támogatásával. A neonácik a többi közt olyan jelszavakkal vonultak, hogy „Nemzetiszocializmust, most!”.

A szélsőjobbos tüntetés helyszínén ellendemonstrálók is megjelentek, a náciellenes aktivisták azzal vádolják a radikális tüntetőket, hogy egy ember halálát politikai célokra használják.

Chemnitz Szászországban található, abban a tartományban, ahol a legerősebb a bevándorlásellenes AfD támogatottsága, 24 százalékos, csak 9 százalékkal kevesebb, mint a kormányzó CDU-é.

Helyszíni beszámolók szerint a szélsőjobbos demonstrálók egy része nem elégedett meg a tüntetéssel: fenyegették és bántalmazták az általuk bevándorlónak tartott járókelőket. „Nem mindenki üldözött embereket az utcán, de akik ilyet tettek, azok törvényt sértettek. Nincs magyarázat és mentség az efféle viselkedésre” – nyilatkozta Barbara Ludwig polgármester.

Angela Merkel kancellár az esetre reagálva kijelentette: tűrhetetlennek tartja az önbíráskodást, és azt, hogy az embereket a származásuk miatt bántalmazzák.