2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Összecsaptak a sárga-mellényesek közé keveredő szélsőségesek a rendőrökkel

Rendőrök csaptak össze a francia tüntetőkkel. Csaknem 30 ezer tüntető vonult fel a francia fővárosban, hogy tiltakozzon az üzemanyagadó ellen. A zavargások során 6 embert tartóztattak le. A több mint egy hete zajló tüntetés-sorozat Emmanual Macron, francia elnök számára nagy kihívást jelent, többen az elnök lemondását követelik.

  • Összecsaptak a sárga-mellényesek közé keveredő szélsőségesek a rendőrökkel

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a francia rendőrség a tüntetőkkel szemben. Az összecsapások a Champs-Élysées sugárúton törtek ki, ahol több százan gyűltek össze szombaton, hogy az üzemanyagadó emelése ellen tüntessenek.

A francia belügyminiszter a Nemzeti Front vezetőjét okolta a zavargásokért. „A helyzet kiéleződése Marine Le Pennek köszönhető, aki a tüntetőket bátorította, hogy menjenek a Champs-Élysées-re, és mintegy 5000 ember így is tett. Látjuk, ahogy a szélsőjobboldal azon munkálkodik, hogy barikádokat építsen a sugárúton. A biztonsági erőink számítottak erre, így minden akadályt egyenként távolítanak el. A rendőrség olyan technikákat alkalmaz, amivel nem okoznak sérüléseket. Ilyenek a könnygáz és a vízágyú, ezeket tudják alkalmazni a rendzavarók visszaszorítására” – nyilatkozta Christophe Castaner.

Az úgynevezett sárga-mellényes mozgalom több mint egy hete kezdte tiltakozását Emmanual Macron francia elnök gazdaságpolitikája ellen, országszerte számos településen torlaszoltak el az utakat és autópályákat.

„Ez több, mint jogos. Úgy érezzük, hogy évek óta dolgozunk, kizsákmányolnak minket, a kormány emberei meg királyként élnek. Elviselhetetlen, amikor az ember meg dolgozik. Már 22 éve dolgozom, havi nettó 1400 euróért. Amikor azt látom, hogy Macron asszony az 500 000 eurós étkészletét cserélgeti, gyomorforgató látni, hogy mindig ugyanazon embereknek kell nagyobb méretű nadrágot hordani” – panaszolta egy fémipari munkás.

Szombat délelőtt a tüntetők a Champs-Élysées-ről az elnöki székhelyül szolgáló Élysées-palota felé vették az útjukat, ekkor ütköztek a mintegy 3000 kirendelt rohamrendőrbe. A tömeg a francia himnuszt énekelte és felváltva skandálta a „Macron mondjon le” és „tolvaj Macron” szlogeneket.

Az üzemanyag ára az elmúlt évben 23 százalékkal növekedett Franciaországban, amit leginkább adóemelés okozott. A kormány a környezetbarát közlekedést ösztönözné, ezért januártól újabb terheket vetne ki – ezért vonultak utcára a franciák.

 „Mind egyetértünk, hogy elsősorban az vonzott minket ide, hogy ez a mozgalom apolitikus, és nem is a szakszervezetről szól. Harminc éve várom, hogy a francia emberek végre cselekedjenek. A családom minden vacsoránál panaszkodik, de senki nem tesz semmit. Most itt van ez a mozgalom, mindenkit bátorítok, hogy csatlakozzon! Azt mondjuk, elég volt! Meg tudjuk találni a választ!” – fogalmazott egy eladó.

A város több mint 200 pontján majdnem 300 ezren vesznek részt a tüntetésekben. Az egy hete zajló zavargásokban eddig ketten meghaltak, több százan pedig megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Pártalapításon dolgozik, és már az idei Európai Parlamenti választáson is indulna Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. A férfi korábban a baloldali Partizán műsorában szállt bele páros lábbal a kormányba, akit csak sértett emberként tartanak számon a jobboldalon. A témában a Vezércikk vendégei L. Simon László, Deák Dániel és Gajdics Ottó is elmondták véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!