2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napirend előtti felszólalások

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Összecsapott a hondurasi migránskaraván második hulláma a mexikói hatóságokkal

Újabb, a Hondurasból indult migránskaraván második hulláma érte el a guatemalai–mexikói határt. A migránsok itt összecsaptak a határőrökkel, sajtóinformációk szerint egy ember meghalt. A feldühödött migránsok üvegekkel és Molotov-koktéllal dobálták a mexikói határőröket.

  • Összecsapott a hondurasi migránskaraván második hulláma a mexikói hatóságokkal

Fáradt és éhes migránsok pihentek meg az Oaxaca állami Tapanatepec városában. Helyi önkéntesek élelmiszert és gyógyszereket osztottak közöttük. Több százan álltak meg a városban.

„Tijuanaba tartunk, de megálltunk itt Tapanatepecben, aztán Mexikóvárosba megyünk a követségre, hogy meghallgassuk az ajánlatukat. De nekünk nincs szükségünk ajánlatokra, mi északra akarunk menni, hogy jobban élhessünk és a családunk is” – fogalmazott egyikük.

A gyerekeket a helyi orvosok vizsgálták meg, sokuknak láza van és kimerültek. „Nagyon nehéz, nagyon süt a nap, a gyerekek kiszáradtak. De Istennek hála, megkapjuk a szükséges támogatást, így a gyerekeink ihatnak és jobban lehetnek. Lázasak is, sokat is hánynak” – panaszolta egy másik hondurasi menekült.

Az Emberek Határok Nélkül elnevezésű migránssegítő-csoport közben védelmi bizottságot alakított. Céljuk az, hogy hatékonyabban és összeszedettebben haladjanak és felszedjék a karaván által hagyott szemetet.

„Tárgyaltunk az összes migránssal, és egy 300 fős védelmi bizottságot hoztunk létre a karaván biztonsága érdekében. Vagyis, hogy egy sorban haladjunk, rendben, hogy vigyázzunk egymásra. A bizottság felel a szemétért is” – közölte David Lopez, a szervezet koordinátora.

Azonnal támadtak?

Eközben migránsok egy másik csoportja, azok akik később indultak útnak Hondurásból, elérték a guatemalai–mexikói határt. A feltorlódott migránsok összecsaptak mexikói hatóságokkal. A rohamrendőrök gumilövedéket is bevetetettek. Egy migráns, egy 26 éves hondurasi férfi életét vesztette. Hat rendőr sérült meg.

„Napszúrásos embereket szállítottunk el és olyanokat is, akiket eltalált a gumilövedék. Egy olyan sérültet is elvittünk, aki tisztázatlan körülmények között sérült. Róla azt mondják meghalt” – nyilatkozta egy önkéntes tűzoltó.

A mexikói belügyminiszter szerint a szövetségi rendőrség nem használ semmiféle fegyvert, még gumilövedéket sem. Emberek egy csoportja próbált meg a déli határon a nemzetünk területére lépni, különösen a nemzetközi hidat használva Ciudad Hidalgónál, Chiapasban. Ez köti össze Guatemalát az országunkkal. Betörték a kerítést, köveket, üvegeket, Molotov-koktélokat dobtak és rakétákat lőttek ki a fegyvertelen személyzet és szövetségi rendőrség irányába” – modnta Alfonso Navarrete belügyminiszter.

A guatemalai kormány közleménye szerint az ő területükön lévő migránsok nem próbáltak meg párbeszédbe elegyedni a rendőrökkel, hanem azonnal támadtak.

Donald Trump amerikai elnök korábban azzal fenyegetett, hogy lezárja a mexikói határt és a hadsereget is oda küldi, ha a migránskaravánt nem állítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!