2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Összecsapásokra számítanak az amerikai-mexikói határon

Két napon belül egy 5 ezer fős menekült csoport érkezhet a mexikói-amerikai határhoz, a hatóságok összecsapásoktól tartanak. Donald Trump, elnök korábban inváziónak nevezte a migráns-karaván menetelését, és csaknem 6 ezer katonát küldött a mexikói határra.

  • Összecsapásokra számítanak az amerikai-mexikói határon

Egyre több migráns érkezik a Mexikó északi részén fekvő Tijuana városába. A mexikói hatóságok szerint több mint 9000 közép-amerikai menekült tart az ország északi része felé. Azok, akik már beadták menedékkérelmüket ebben a táborban tengetik napjaikat. A hatóságok felhívták a figyelmet arra is, hogy nincs elég hely az emberek elszállásolására.

Sok ember harcolt ezért az álomért. Most azonban egy rémálmot élünk, sok bajunk van itt ezen a helyen ahol vagyunk. Nem ezt érdemeljük. Nem azért szenvedtünk idáig, hogy Tijuanaban érjen véget az életünk– mondja egy migráns. A tijuanai városvezetés szerint több mint 2000 migráns tartózkodik jelenleg a városban. A helyiek nem örülnek a látogatóknak.

Azok, akiknek itt kellene lenniük nem a közép-amerikaiak, hanem a deportáltak vagy mexikóiak. Ez nem diszkrimináció, de a migránsoknak már megvan a maguk helye. Ez a hely csak a mexikóiaké, azoké, akik az országhoz tartoznak és azoké, akiket deportáltak– véli egy helyi lakos. Tijuanaban azonban nem ismeretlenek a migránsok. A 19. században kínai bevándorlók érkeztek, 2016-ban pedig több mint 3000 ember haitiből.

Ha én lennék a helyükben én segítséget kérnék. Sok esetben csak a rosszat látjuk bennük, de ez nem igaz. Azt hiszem adni kellene nekik egy esélyt, ugyanúgy, ahogy a mexikóiaknak is, amikor más országba mennek. Ne ítélkezzünk– véli Sonia Hernandez, egy helyi lakos. 

Juan Manuel Gastelum, Tijuana polgármestere szerint nem lehet felkészülni a migránsáradatra. Ez egy cunami. És van félelem a helyiekben. Nem lehet. Nem beszélhetünk arról, hogy nem vagyunk felkészülve. Jobb arról beszélni, hogy mit kell tennünk., mit teszünk. Nem tudjuk melyik része lesz problémás

Guatemalában közben a latin-amerikai államok, Spanyolországgal és Portugáliával kiegészülve az Ibero-Amerikai csúcson tárgyaltak. A hondurasi elnök arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy tartsa be a nemzetközi emberi jogokat.

Kerüljék el a karavánban résztvevő emberek életét kockáztató lépéseket. Arra szólítom fel az Egyesült Államokat, hogy amikor parancsot teljesít és ad ki akkor azt a nemzetközi joggal és a migránsok emberi jogaival összhangban tegye.– véli Juan Orlando Hernandez hondurasi elnök.

Az októberben Hondurasból útnak indult karavánban több salvadori és guatemalai migráns is utazik. Donald Trump amerikai elnök korábban leszögezte: nem engedik be a migránsokat, majd több ezer amerikai katonát vezényeltek a mexikói határra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!