2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Összecsapások törtek ki a maszktilalom bejelentése után

Összecsapások törtek ki Hongkongban az után, hogy Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette: tilos lesz az arcot eltakaró maszkot viselni az illegális és engedély nélküli tüntetéseken. Tiltakozók helyi idő szerint péntek este tüzet gyújtottak, barikádokat emeltek és kirakatokat törtek be.

  •  Összecsapások törtek ki a maszktilalom bejelentése után

A dpa német hírügynökség jelentése szerint több kerületben metróállomásokat rongáltak meg, vezérlőtermi ablakokat zúztak be, és vizet permeteztek be.

Az előkelő Causeway Bay hongkongi bevásárlónegyedben egy csoport tüzet gyújtott egy állomás bejáratánál, majd élőláncot alkottak, megakadályozandó a tűzoltókat abban, hogy a tűzhöz férjenek.

Számos helyszínen könnygázt vetettek be, és a rendőrség figyelmeztető zászlót emelt fel, jelezve, hogy - nem halálos - lövedékeket lőnek ki, ha a tömeg nem oszlik fel.

A hongkongi kormányzó helyi idő szerint péntek délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy szombattól az illegális és engedély nélküli tüntetéseken mindenkinek tilos lesz olyan maszkot viselnie, amely eltakarja az arcot.

A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időkből származó jogszabályra támaszkodva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint 50 éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva bármilyen szabályozást alkossanak. "Véget kell vetnünk az erőszaknak" - indokolta a döntést Lam. Elmondta azt is, hogy a pénteken, rendeleti úton bevezetett tilalmat törvényjavaslat formájában később a parlamentben is beterjesztik.

John Lee Ka-Chiu biztonsági miniszter kifejtette, hogy a tilalom megsértői egyéves börtönbüntetésre számíthatnak vagy pénzbüntetést kell fizetniük. A tilalom nemcsak a maszkokra vonatkozik majd, hanem az arcot elrejtő arcfestésre is - ismertette.

Eközben egy aktivista, Lester Shum kérelmet nyújtott be a maszk tilalmának bírósági felülvizsgálatáért, hogy - mint a dpa megjegyzi - megpróbálja megakadályozni, hogy a tilalom éjfélkor életbe léphessen. Elmondása szerint a kérelmét a legfelsőbb bíróság péntek estére felülvizsgálja.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!