2020. május 30.,
szombat, Janka, Zsanett napja

Orvosszakértői vélemény szerint hét öngyilkos merénylő követte el a támadásokat

MTI

2019. április 22., hétfő 08:46, frissítve: hétfő 10:45

Hét öngyilkos merénylő követte el a Srí Lanka-i templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott hat támadást - mondta el egy kormányzati igazságügyi orvosszakértő hétfőn. Közben a kormány újabb kijárási tilalmat rendelt el.

Arijananda Velianga szerint a helyszínről összegyűjtött mintákból kiderült: a húsvétvasárnapi támadók öngyilkos merénylők voltak.

A szigetország fővárosában, Colombóban található Shangri-La luxusszállodában ketten robbantottak, míg a szintén colombói Cinnamon Grand Hotelben és Kingsburyben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, a negombói Szent Sebestyén katolikus templomban, illetve a batticsaolai evangéliumi keresztény templomban egy-egy szélsőséges hajtott végre támadást vasárnap reggel. Az összehangolt akciót egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta.

Néhány órával később további két robbanás történt Colombo külvárosában. Emellett három rendőrtiszt vesztette életét, amikor átkutattak egy házat, és a benn tartózkodók felrobbantották azt a letartóztatást elkerülendő. Továbbá a hatóságok egy 50 kilogramm robbanóanyaggal töltött, nagyméretű csőbombát találtak a nemzetközi repülőtérhez vezető egyik úton. Szakértők szerint a szerkezet 400 méteres sugarú körben okozhatott volna pusztítást.

Rendőrségi források szerint a merényleteknek legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük legkevesebb 27 külföldi állampolgár. A támadásokkal kapcsolatban eddig huszonnégy embert vettek őrizetbe.

A helyi kormány másodszorra hirdetett éjszakai kijárási tilalmat Colombóban. A tiltás helyi idő szerint hétfő este nyolctól kedd hajnali 4-ig van érvényben. Az előző kijárási tilalmat hétfő reggel hatkor oldották fel.

Két miniszter a hírszerzést hibáztatta.

"A hírszerzés néhány embere tudott erről a fenyegetésről" - írta Harin Fernando távközlési miniszter a Twitteren. "Késlekedtek a lépéssel. Komolyan meg kell vizsgálni, hogy miért hagyták figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést" - tette hozzá.

Fernando azt állította, hogy apja is hallott a támadás lehetőségéről, és óva intette őt attól, hogy nagyobb templomokba menjen.

Mano Ganesan társadalmi integrációs miniszter arról számolt be, hogy a tárcájához rendelt biztonsági tiszteket figyelmeztették: öngyilkos merénylők politikusok megtámadására készülnek.

Ruvan Gunaszekara rendőrségi szóvivő biztosított róla, hogy megvizsgálják az értesüléseket.

A hatóságok egyelőre nem tudják, kik állhattak a támadások mögött. Az egykor rettegett szakadárok, a tamil tigrisek felkelését a kormány 2009-ben letörte. A lázadók - bár gyakran folyamodtak öngyilkos merényletekhez -, nem sűrűn vették célba a keresztényeket. A szigetországban muszlim szélsőségesek sem követtek el támadásokat az elmúlt években.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

MTI