2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Orvosok Határok Nélkül: Összeomlott az uniós-török menekültügyi egyezmény

MTI

2019. november 22., péntek 16:24

Összeomlott az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött menekültügyi egyezmény, amelynek célja az volt, hogy feltartóztassa az Európa felé tartó menekültáradatot - vélekedett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet pénteken.

"Négy évvel a megállapodás után 35 ezer ember él teljes zűrzavarban és méltóság nélkül a görög szigeteken" - mutatott rá a szervezetet vezető Krisztosz Krisztu Athénban.

A szigetek táboraiban uralkodó helyzet hasonló ahhoz, mint ami a világ legrosszabb humanitárius helyzetben lévő régióiban tapasztalható - mondta Krisztu a leszboszi és híoszi regisztrációs központban tett látogatását követően.

A szóban forgó központokat összesen 6200 fő befogadására tervezték, de hatszor többen élnek bennük. Az MSF vezetője szerint azonnal be kell zárni az Égei-tengeri szigeteken található táborokat, az ott élőket pedig át kell szállítani a görög szárazföldre.

A Leszbosz, Híosz, Kósz, Számosz és Lérosz szigetén élő menedékkérőkről nem gondoskodnak megfelelően - hangsúlyozta a tisztségviselő. Sebezhető helyzetben lévő embereket - kínzások áldozatait, felnőtt kísérő nélküli gyerekeket és mentálisan betegeket - hagytak magukra, akiket tető helyett sokszor csak műanyag lapok választanak el az égbolttól.

"Nem kapnak segítséget, és csak romlik a helyzetük, ahelyett, hogy javulna" - tette hozzá Krisztu.

Az Orvosok Határok Nélkül bírálta a görög kormány tervét, amely bezárná a jelenlegi központokat, és öt, egyenként ötezer férőhelyes, zárt tábort hozna létre azok számára, akiknek nincs sok esélyük menedékjogot kapni az Európai Unióban. Jobb kilátásokkal rendelkező társaikat átszállítanák a görög szárazföldre.

Ezek a zárt táborok "gyakorlatilag börtönök lennének" - vélekedett Krisztu.

MTI

x
Rendkívüli hír