2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Oroszországból érkezik gyógyszersegély Venezuelába

Orosz segélyszállítmány oldhatja meg a humanitárius krízist Venezuelában. A kolumbiai határon várakozó amerikai segélyeket továbbra sem engedi azonban be országába Nicolas Maduro, venezuelai elnök.

  • Oroszországból érkezik gyógyszersegély Venezuelába

Háromszáz tonna humanitárius gyógyszersegély érkezik szerdán Venezuelába Oroszországból – jelentette be Nicolás Maduro, venezuelai elnök.

„Szerdán 300 tonna humanitárius segély érkezik Oroszországból, legálisan. A Maiquetia reptérre érkezik. Drága gyógyszerek, amik segítenek az embereknek. Becsülettel kifizetjük a szállítmányt, ami Oroszországból, Kínából, Törökországból és az egész világról érkezik. Nem vagyunk senki koldusai, nem fogunk alamizsnáért térden csúszni” – mondta Maduro. 

Szombaton hiába landolt már a második amerikai segélycsomag a kolumbiai határon, azt a hivatalban lévő államfő nem engedi be az országba. Maduro ráadásul parasztvakításnak nevezte a Juan Guaidó ellenzéki vezető kérésére megszervezett amerikai segélyszállítmányokat, mert szerinte azzal csak egy amerikai katonai beavatkozást akarnak előkészíteni. Az amerikai elnök azonban felszólította a venezuelai katonaságot, hogy engedjék be a szállítmányt az országba. Donald Trump Kuba bábjának nevezte Madurot, és figyelmeztette a hozzá hű hadsereget: jövőjüket és életüket teszik kockára.

„Helyre akarjuk állítani a venezuelai demokráciát, és úgy gondoljuk, hogy a venezuelai hadseregnek és vezetőségének fontos szerepe van ebben a folyamatban. Ha ezt az utat választjátok, segíthettek egy biztonságos és virágzó jövőt formálni a venezuelai embereknek. Vagy választhatjátok a másik utat, és támogathatjátok továbbra is Madurot. Ha ezt az utat választjátok, nem lesz számotokra biztonságos kikötő, könnyű kijárat, semmilyen kiút. Veszíteni fogtok. Mindent elvesztetek” – nyilatkozta Trump. 

Trump hangsúlyozta, hogy Washington békés átmenetet akar a latin-amerikai országban. A hivatalban lévő venezuelai elnök náci-stílusúnak nevezte Trump beszédét.

„Donald Trump ismét parancsokat osztogat Bolívari Nemzeti Fegyvere Erőknek. Ki a fegyveres erők főparancsnoka? Donald Trump Miamiból? Ki a törvényes főparancsnok? Azt hiszik az arroganciájukkal és az irántunk mutatott megvetéssel, azt hiszik, hogy ők az ország tulajdonosai, és Donald Trump hisz annak az erejében, hogy parancsokat osztogat és a Bolívari Fegyveres Erők majd azokat teljesíti neki. Ez sérti a méltóságot, szégyen” – mondta Nicolas Maduro venezuelai elnök. 

Az Egyesült Államok támogatását élvező Juan Guaido január közepén nevezte ki magát Venezuela ideiglenes elnökévé, ezt azóta Kanada, valamint számos latin-amerikai és európai ország is elismerte. Oroszország, Kína és Törökország azonban a hivatalban lévő elnököt támogatják, és elítélik az amerikaiak beavatkozását a dél-amerikai ország belügyeibe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!