2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

Orosz-ukrán fogolycsere

Hír TV

2019. szeptember 8., vasárnap 12:53

Megtették az első lépést a kelet-ukrajnai harcok lezárásához - így értékelte az orosz-ukrán fogolycserét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az orosz külügyminisztérium és az amerikai elnök szerint is a csere hozzájárul a két ország közötti ellenséges viszony enyhüléséhez.

35 szabadon engedett ember Moszkvában a vnukovói repülőtéren és 35 másik Kijevben, a borispoli légikikötőben. Az ukrán és az amerikai elnök szerint is ez az első jelentős lépés a béke irányába. Volodimir Zelenszkij személyesen fogadta a Kijevbe hazaérkezőket. Az orosz külügyminisztérium közleményben üdvözölte a fogolycserét, amelyet szerintük további fontos lépéseknek kell követniük.

Ukrajna és Oroszország viszonya 2014-ben romlott meg. Ukrajna az Európai Unió felé akart közeledni, ezért Oroszország először elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, majd háborút robbantott ki Kelet-Ukrajnában. A kijevi vezetés szerint az ottani szakadár erők folyamatos támogatást kapnak az orosz hadseregtől. A Doneck és Luhanszk környékén folyó harcokban eddig már több mint 13 ezren haltak meg.

Az utóbbi évek konfliktusaiban mindkét fél ejtett foglyokat. Legutóbb két éve volt fogolycsere. A mostaniról az orosz és az ukrán államfő állapodott meg.

A kiszabadult ukrán állampolgárok egyike Oleh Szencov filmrendező, akit Oroszországban 20 évre ítéltek, mert nyilvánosan elítélte a Krím félsziget elcsatolását. Most több mint öt év fogság után találkozott a lányával Kijevben. A szabadságát visszanyert Oleh Szencov így végre átveheti az Európai Parlament Szaharov-díját. Ő volt ugyanis az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért évente kiosztott elismerés tavalyi kitüntetettje.

Rajta kívül kiszabadult még 24 ukrán hadi tengerész is - akiket a Kercsi-szorosban tavaly történt incidensben fogtak el.

Ukrajna a fogolycsere keretében átadott Oroszországnak egy szakadár fegyverest is, akinek köze lehetett a 2014-ben Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj repülőgéphez. A támadásban 298-an vesztették életüket, köztük több holland állampolgár is. A holland ügyészség ezért korábban felszólította Kijevet, hogy ne engedje Oroszországba a férfit, mert esetleges szökése veszélybe sodorhatja az ügyében zajló vizsgálatot.

Hír TV