2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Orosz tankok jelentek meg Donyecknél

Kijev kilátásba helyezte, hogy folytatják a harcokat, ha az oroszbarát felkelők nem hagyják abba a katonai akciókat. Washington ismét felszólította Moszkvát és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat a minszki tűzszüneti megállapodás betartására.

A szakadárok sorozatvetője egy iskola játszóterét és egy iránytaxiként működő kisbuszt is eltalált Donyeckben. Az udvaron tartózkodó felnőttek és a buszon utazók nagy része életét vesztette. Az oroszpárti szeparatisták folyamatosan lövik a város nemzetközi repülőterét is, amely teljesen működésképtelenné vált. A légikikötőt most éppen az ukrán hadsereg tartja ellenőrzése alatt. „Állandóan lőnek, szünet nélkül. Most is, hallhatja. Meglátták, hogy kijöttünk, és rögtön tüzelni kezdtek” – mondta egy ukrán katona. A katonai akcióknak halálos áldozatai is vannak.


Közben Donyecktől mindössze 16 kilométerre, Makijivka városában a folyamatos harcok ellenére is megtartották a tanévnyitót október elsején. „Hála Istennek, meg tudjuk rendezni ezt az ünnepséget. Nagy öröm ez a gyermekeknek, már várták ezt a napot. Az ágyútüzet pedig már megszoktuk. Szerintünk hamar vége lesz ennek az egésznek, a gyermekeinek pedig tanulhatnak” – mondja egy szülő.

A hónapok óta tartó állóháborúhoz a Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő szerint Ukrajna az Egyesült Államoktól kap fegyvereket – miközben az orosz szakadárokat Moszkva látja el munícióval. „Hogy ha Moszkva nem szállít fegyvert, és nagyon sok egyebet a szeparatistáknak, akkor hetek alatt összeomlanak. Idézőjelbe téve az nagyon jó dolog, hogy a szeparatisták elkezdtek önállósodni, de a valóságban ugyanúgy Moszkvától függnek, ahogy Ukrajna a Nyugattól” – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.


A szakértő szerint a szeparatisták végrehajtják a fegyverszünetet, ha a moszkvai vezetés rájuk parancsol, függetlenül attól, hogy közben mit gondolnak. Nyugati sajtójelentések szerint a múlt héten Ukrajnában járt egy orosz katonai küldöttség, amelyet az orosz hadsereg szárazföldi erőinek helyettes parancsnoka vezetett. A delegáció több tagja Donyeckbe utazott, hogy nyomatékosan szólítsa fel a tűzszünet betartására a szakadárokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!