2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Eltemették Nelson Mandelát

Szülőfalujában eltemették Nelson Mandelát. A december 5-én, 95 éves korában elhunyt politikust Kunuban, a családi birtokon helyezték örök nyugalomra. Mandela koporsója három napig a fővárosban volt felravatalozva, ahol több mint 100 ezren vettek végső búcsút tőle. A politikus a dél-afrikai apartheid elleni harc vezetőjeként vált ismertté, összesen 27 évet töltött börtönben, majd az első szabad választások után ő lett Dél-Afrika első fekete elnöke. 1993-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Ágyútalpon érkezett a családi birtokra Nelson Mandela koporsója. A búcsúztatás szűkebb körű volt, mint a keddi szertartás, de ide is több mint 4500 vendéget vártak.

Mandela volt rabtársa és egyben egyik legjobb barátja a Nobel-békedíjas politikus örökségére hívta fel a figyelmet. „Mélységes hálával tartozunk Madibának, hogy ma egy élő demokráciában élhetünk, és hálásak vagyunk azért is, hogy a dél-afrikaiak méltósága ismét helyre állt” – fogalmazott Ahmed Kathrada.

Ugyanezt emelte ki Mandela unokája is, aki szerint a politikus példáját kell követni. „Dél-afrikaiakként be kell fejeznünk az egymásra mutogatást, és inkább példát kell mutatnunk az életünkkel, mint te tetted, és valami pozitívat kell tennünk Dél-Afrikáért” – mondta Mandi Mandela.

A szertartáson az afrikai vezető politikusok mellett számos külföldi vendég is részt vett. Jelen volt többek között Károly herceg brit trónörökös és Albert monacói herceg is. Az egyházi vezetők között pedig ott volt Desmond Tutu nyugalmazott dél-afrikai anglikán érsek is – annak ellenére, hogy korábban azt mondta, nem megy el a búcsúztatásra, mert nem kapott meghívót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!