2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

Őrizetben a Huawei lengyelországi vezetője

Kémkedés miatt őrizetbe vették a Huawei egyik lengyelországi vezetőjét. A férfi korábban Kína lengyelországi nagykövetségén dolgozott. A Huawei közleménye szerint nincs közük ahhoz, hogy alkalmazottjuk együttműködött egy egykori lengyel kémmel.

  • Őrizetben a Huawei lengyelországi vezetője

A Huawei varsói központjában dolgozott értékesítési vezetőként az a kínai férfi, akit a héten kémkedés vádjával vettek őrizetbe – egy egykori lengyel titkosszolgával együtt. Az okostelefonokat is gyártó telekommunikációs cég azonnal kirúgta az illetőt.

„Január 8-án a Lengyel Belbiztonsági Szolgálat két embert vett őrizetbe, Lengyelország elleni kémkedés gyanúja miatt. Piotr D. lengyel állampolgárt és Weijing W. kínai állampolgárt őrizetbe vették, vád alá helyezték és három hónapos előzetes letartóztatásukat rendelte el a bíróság. A gyanú szerint a két férfi egy külföldi hírszerző szolgálatnak dolgozva követett el bűncselekményt Lengyelország ellen. Ezért akár 10 éves börtönbüntetést is kaphatnak” – közölte Stanislaw Zaryn, a Lengyel Belbiztonsági Szolgálat szóvivője.

A most elbocsátott férfi korábban Kína lengyelországi nagykövetségén dolgozott attaséként. A Huawei közleménye szerint nincs közük egykori alkalmazottjuk ügyeihez, és ezt a lengyel belbiztonsági szolgálat is megerősítette.

„Weijing W. kínai állampolgárt kémkedés gyanújával vették őrizetbe. Legálisan élt és dolgozott Lengyelországban egy kínai telekommunikációs cégnek. Ugyanakkor ez a nyomozás az ő egyéni cselekedeteivel, az általa a gyanú szerint elkövetett bűncselekményekkel foglalkozik, és semmi köze nincs ahhoz a céghez, amelynek dolgozik” – hangsúlyozta Stanislaw Zaryn.

A lengyel kémelhárítás ettől függetlenül nemcsak a két őrizetbe vett férfi otthonában, de a Huawei varsói irodájában is házkutatást tartott.

A Huawei-jel szemben már korábban is felmerült a kémkedés gyanúja, az Egyesült Államok nemrég arra hívta fel szövetségesei figyelmét, hogy a cég együttműködhet a kínai hírszerzéssel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!