2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját

Az amerikai hatóságok kérésére letartóztatták Vancouverben a Huawei pénzügyi igazgatóját, Meng Van-csóut, a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. A hírt a cég és a kanadai hatóságok is megerősítették.

  • Letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját

Kanadában tartóztatták le az egyik legnagyobb kínai távközlési óriás pénzügyi igazgatóját. A hatóságok az amerikaiak kérésére hajtották végre az intézkedést a Huawei alapítójának lánya ellen, még december elsején. De csak most hozták nyilvánosságra a rendőrségi akciót. Sajtóértesülések szerint Meng Van-csóut az Irán elleni amerikai szankciók megsértésével vádolják. Peking tiltakozik a letartóztatás ellen, mert szerintük a kínai állampolgár Meng nem követett el semmilyen bűncselekményt, de az emberi jogait megsértették.

„Kína követeli, hogy Kanada és az Egyesült Államok azonnal tisztázza a letartóztatás okát, és engedje őt szabadon, védjék meg a jogait” – közölte a kínai külügyi szóvivő.

A távközlési vállalat szerint is ártatlan az ügyben a Huawei vezetője, akit pénteken hallgat meg a bíróság, és dönt arról, óvadék ellenében szabadlábra helyezhető-e, illetve megkezdik a kiadatási eljárást az Egyesült Államoknak. A vállalat a közelmúltban előzte meg az amerikai Apple-t, és lett a Samsung után a második informatikai cég a világon.

A Huawei-jel kapcsolatban már tavasszal felmerült, hogy amerikai gyártmányú cikkeket szállított Iránnak. Ez pedig megsérti a perzsa állammal szemben, az atomprogramja miatt hozott büntetőintézkedéseket. Májusban Donald Trump elnök jelentette be, hogy kivonul az Iránnal 3 éve kötött nemzetközi megállapodásból. Washington szerint Teherán kijátssza az egyezményt, amelyben azt vállalta, hogy a szankciók fokozatos feloldásáért cserébe lemond az urándúsításról. Az amerikai kormány újabb büntetőintézkedéseket vár a szövetségeseitől is, mert szerintük Irán változatlanul fenyegetést jelent.

„Szeretnénk látni, hogy az EU szankciókat fogad el, amelyek megnevezik azokat az embereket, szervezeteket, akik és amelyek elősegítik az iráni rakétakísérleteket, amelyek szemben mennek az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával” – közölte Brian Hook, az amerikai külügyminiszter különmegbízottja annak ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Teherán változatlanul betartja a megállapodást.

A kínai Huawei pénzügyi igazgatójának letartóztatása várhatóan tovább élezi az amúgy is feszült amerikai-kínai kapcsolatokat. A kereskedelmi háborúban épp a hónap végén 90 napra egyezséget kötött a két ország amelynek értelmében Washington mégsem veti ki az újabb 200 milliárd dollár értékű sarcot a kínai árukra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!