2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Egyedül a Nagy Mongol Birodalom ellen 11:00

Külföld

Óriási bajban a szocialisták volt pénzügyminisztere

Korrupciógyanú miatt vizsgálatot indított a görög parlament a volt szocialista kormány pénzügyminisztere ellen. Az egykori tárcavezetőről decemberben derült ki, hogy három rokona titokzatos módon lekerült a gyanús svájci bankszámlákkal rendelkező görög személyek listájáról. A politikus, aki két évvel ezelőtt volt pénzügyminiszter, azt állítja: nem ő tüntette el a neveket. A törvényhozás most azt vizsgálja, hogy megvonja-e a mentelmi jogát. Ha így döntenek és bíróság elé áll, akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

Éjszakába nyúlt a szavazás a görög parlamentben. A törvényhozás elsöprő többsége támogatta a vizsgálat megindítását a volt szocialista pénzügyminiszter, Jeórjiosz Papakonsztantinu ellen. A politikustól a mentelmi jogot is megvonhatják, mert felmerült a gyanú, hogy szándékosan tüntette el rokonainak nevét a gyanús svájci bankszámlákkal rendelkező görög személyek listájáról. Ha bíróság elé kerül, akár húsz évet is kaphat. Ő lenne az első magas rangú kormánytisztviselő Görögországban, akit felelősségre vonnak az adócsalók védelmezése miatt. A radikális baloldal az egész volt szocialista kormányt felelősségre vonná, amiért nem mentek a feltételezett adócsalók után.

„Botrány, hogy a vizsgálat csak egy volt kormánytagra terjed ki, és csak a lista manipulálásáról szól – fogalmazott a radikális baloldal képviselője. – Görögországban akkor lesz változás, ha egy hivatalban lévő politikus ellen is vizsgálat indul, ahogy más európai országokban szokás” – tette hozzá.

A kétezer politikus, üzletember és más gazdag görög nevét tartalmazó dokumentumot még 2010-ben kapta meg Franciaországtól az akkori görög kormány Christine Lagarde-tól, aki akkoriban Franciaország pénzügyminisztere volt. A dokumentum létezését sokáig eltitkolták a nyilvánosság elől. A listát egy oknyomozó lap szivárogtatta ki két évvel később.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macronnal találkozik Orbán Viktor

Macronnal találkozik Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelbe utazott az Európai Unió és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (ÖET) országainak első csúcstalálkozójára, csütörtökön pedig az Európai Tanács ülésén vett részt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!