2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Orbán Viktor szövetségesei nyertek Lengyelországban

Az exit poll szerint a kormányzó Jog és Igazságosság párt nyerte a lengyelországi helyhatósági választásokat. A résztvevők körében végzett felmérés alapján az első fordulóban a szavazatok több mint 32 százalékát szerezte meg a jobboldali párt. Viszont több helyi önkormányzatot, köztük a fővárost, Varsót is ellenzéki pártok irányíthatnak.

  • Orbán Viktor szövetségesei nyertek Lengyelországban

Felemás sikert ért el a kormányzó Jog és Igazságosság párt a lengyel helyhatósági választásokon. Az exit pollok alapján a szavazatok 32,3 százalékát szerezték meg, míg az ellenzéki koalíció 24,7 százalékot kapott.

„Hölgyeim és uraim, ez sorban a negyedik győzelmünk, és ez jó jól a jövőre tekintettel, legfőképp a parlamenti választások miatt” – mondta Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság vezetője.

Az ellenzék ugyanakkor sok nagyvárosban jól szerepelt, a Jog és Igazságosság így több helyen nem tudott abszolút többséget szerezni. A fővárosban, Varsóban pedig nyerni is tudott az ellenzék, amit vezetőjük pozitívan értékelt.

„A neheze még hátravan, de ezen a napon tettük meg az első nagy lépésünket. Megalkottuk a Civil Koalíciót, ami hatékonyan ellensúlyozza a Jog és Igazságosság pártját. Ez a nap jelenti az első lépést a győzelem felé” – mondta Gregorz Schetyna, az ellenzéki koalíció vezetője.

A Jog és Igazságosság párt viszont abszolút többséget szerzett több regionális parlamentben, ami megkönnyíti számukra a törvényalkotási folyamatokat.

„Munka, alázatosság és szolgálat. Ezek az elvek inspirálnak a még keményebb munkára, amivel jövőre megnyerjük az európai parlamenti választásokat, és ami még fontosabb, hazánk parlamenti választásait. Mindkettőt el tudjuk érni” – fogalmazott Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök.

A Jog és Igazságosság a magyar kormány legfontosabb európai szövetségese, a kampányban hasonló üzeneteket fogalmaztak meg mint a Fidesz. Egyik fontos üzenetük volt, hogy ha nem ők győznek, az ellenzék migránsokkal árasztja el az országot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!