2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Orbán Viktor szövetségesei nyertek Lengyelországban

Az exit poll szerint a kormányzó Jog és Igazságosság párt nyerte a lengyelországi helyhatósági választásokat. A résztvevők körében végzett felmérés alapján az első fordulóban a szavazatok több mint 32 százalékát szerezte meg a jobboldali párt. Viszont több helyi önkormányzatot, köztük a fővárost, Varsót is ellenzéki pártok irányíthatnak.

  • Orbán Viktor szövetségesei nyertek Lengyelországban

Felemás sikert ért el a kormányzó Jog és Igazságosság párt a lengyel helyhatósági választásokon. Az exit pollok alapján a szavazatok 32,3 százalékát szerezték meg, míg az ellenzéki koalíció 24,7 százalékot kapott.

„Hölgyeim és uraim, ez sorban a negyedik győzelmünk, és ez jó jól a jövőre tekintettel, legfőképp a parlamenti választások miatt” – mondta Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság vezetője.

Az ellenzék ugyanakkor sok nagyvárosban jól szerepelt, a Jog és Igazságosság így több helyen nem tudott abszolút többséget szerezni. A fővárosban, Varsóban pedig nyerni is tudott az ellenzék, amit vezetőjük pozitívan értékelt.

„A neheze még hátravan, de ezen a napon tettük meg az első nagy lépésünket. Megalkottuk a Civil Koalíciót, ami hatékonyan ellensúlyozza a Jog és Igazságosság pártját. Ez a nap jelenti az első lépést a győzelem felé” – mondta Gregorz Schetyna, az ellenzéki koalíció vezetője.

A Jog és Igazságosság párt viszont abszolút többséget szerzett több regionális parlamentben, ami megkönnyíti számukra a törvényalkotási folyamatokat.

„Munka, alázatosság és szolgálat. Ezek az elvek inspirálnak a még keményebb munkára, amivel jövőre megnyerjük az európai parlamenti választásokat, és ami még fontosabb, hazánk parlamenti választásait. Mindkettőt el tudjuk érni” – fogalmazott Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök.

A Jog és Igazságosság a magyar kormány legfontosabb európai szövetségese, a kampányban hasonló üzeneteket fogalmaztak meg mint a Fidesz. Egyik fontos üzenetük volt, hogy ha nem ők győznek, az ellenzék migránsokkal árasztja el az országot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!