2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Orbán Viktor: Magyarország támogatja Ukrajnát, de azt nem, hogy az EU eladósítsa magát

Magyarország támogatja Ukrajnát pénzügyileg, erre a pénzt már el is különítette, de azt nem támogatja, hogy az Európai Unió eladósítsa magát - mondta a kormányfő csütörtökön a szlovákiai Kassán.

  • Orbán Viktor: Magyarország támogatja Ukrajnát, de azt nem, hogy az EU eladósítsa magát

Orbán Viktor kiemelte: az ukránok pénzügyi támogatását illetően Magyarország időben jelezte az álláspontját az Európai Bizottságnak, "előre szóltunk, hogy mi támogatjuk Ukrajna pénzügyi megsegítését", ez helyes és szükséges. Azt is jelezték, hogy Magyarország az ebből ráeső pénzügyi terhet vállalja - tette hozzá.

Hangsúlyozta: 18 milliárd euróról van szó, az ebből Magyarországra eső részt a kormány már elkülönítette a költségvetésben, és ezt a pénzt oda fogják adni az ukránoknak. Az erről szóló tárgyalásra pedig már felhatalmazták a külügyminisztert - közölte.

Kijelentette: "de mi nem fogunk támogatni semmilyen olyan megoldást, amely az Európai Uniót az adósságközösség irányába viszi tovább". Tehát "mi vállaljuk a ránk eső terhet, de nem az unión keresztül akarjuk ezt lebonyolítani, mert szerintünk nem jó irány az unió számára, hogyha egyre több ügyben, egyre nagyobb összegekkel adósítja el magát, meg a tagállamait a jövő felé" - fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta: ez rossz irány, "ezt mi sosem fogjuk támogatni", mindegy, hogy Ukrajnáról vagy bármilyen más pénzügyi kérdésről van szó.

Van jövője a visegrádi négyeknek

A kormányfő közölte: miután Ukrajnában elhúzódó háborúra kell számítani, az onnan érkező migrációs nyomás a következő időszakban nőni fog, és fair igény a V4 részéről, hogy az EU is vállaljon ebből a teherből valamennyit.

Orbán Viktor emlékeztetett: a visegrádi együttműködés egy harminc éves sikertörténet, és azért jött létre, mert az volt a meggyőződésük az országoknak, hogy vannak közös érdekeik, és számos közös álláspontjuk.

Minden akadály elhárult a megállapodás elől az Európai Bizottsággal

Minden akadály elhárult az Európai Bizottság és Magyarország között, amely a megállapodást eddig hátráltatta - jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő  kifejtette: 17 pontból álló csomagról egyeztek meg az Európai Bizottsággal, "ők megmondták, hogy mit akarnak", aztán "ezeket konkretizáltuk, és ezeket végrehajtottuk".

Közölte: most azt várják, hogy a november 30-án esedékes bizottsági ülésen döntsön a testület. "Mi mindent teljesítettünk, amit vállaltunk és amiben megegyeztünk" - jelentette ki.

Megjegyezte: azóta már van tizennyolcadik igény is, de arról is megegyeztek, hogy azt is teljesítik, viszont annak a határideje márciusban lesz.

Új sál

Szlovák címeres sállal fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt Eduard Heger miniszterelnök Kassán. A két kormányfő együtt is viselte a sálat. Erről azt írta Orbán Viktor internetes közösségi oldalán: magyar-szlovák két jóbarát, indul a V4-csúcs.

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a csúcs előtt azt közölte, hogy a visegrádi csoportot a közös érdekek egyesítik és fontos stratégiai együttműködésről van szó, amely megvédi a közép-európai országokat más nagy érdekcsoportokkal szemben.

Petr Fiala cseh miniszterelnök pedig azt mondta: az ukrajnai háború kérdésében eltér egymástól Magyarország és a három másik ország véleménye. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!