2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Orbán Viktor is támogatja az Európai Unió megreformálását

Nem várhatunk Európa újjászületésére, annak most kell megkezdődnie – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk mellett Orbán Viktor, magyar miniszterelnök is támogatta a francia elnök hétfőn közzétett nyilatkozatát, amelyben Emmanuel Macron az Európai Unió megreformálására sürgeti, és erről európai vitát kezdeményezne az állampolgárok és szakértők bevonásával.

  • Orbán Viktor is támogatja az Európai Unió megreformálását

Az európai parlamenti választásba való külső beavatkozások veszélyeire hívta fel a figyelmet Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke újságírók előtt elmondott beszédjében Emmanuel Macron hétfőn megjelent, Európa újjászületését sürgető írására is kitért, támogatásáról biztosítva a francia elnök felvetéseit.

„Vannak olyan külső Európa-ellenes erők, amelyek nyíltan vagy titokban befolyásolni akarják az európaiak demokratikus választásait. Ezt láthattuk a brexit esetében, és Európa-szerte számos más választási kampány során. És ez újra megtörténhet a májusi európai választásokon. Ezért arra szólítok fel mindenkit, aki törődik az EU-val, hogy működjenek együtt szorosan az európai választások alatt és után. Ne engedjék meg a kívülről finanszírozott, Európával ellenséges politikai pártoknak, hogy az EU kulcsprioritásairól és az európai intézmények új vezetéséről döntsenek. Nem várhatunk Európa újjászületésére, annak most kell megkezdődnie” – mondta Tusk.

Emmanuel Macron hétfőn közzétett nyilatkozatában Európa megújulására és szorosabb európai együttműködésre szólított fel. Macron ezzel pártjának az európai választási kampányban képviselt irányvonalát is megadta. Véleménye szerint egy jól működő Európa az egyetlen megoldás a külföldi fenyegetésekkel és a gazdasági válsággal szemben, ezért óvakodni kell az uniót elutasító nacionalista erőktől. Javaslatai között szerepel egy új, a demokrácia védelmét szolgáló európai ügynökség felállítása, a schengeni övezet megreformálása, közös határrendőrség és uniós menekültügyi hivatal létrehozása, valamint európai minimálbér bevezetése. Macron emellett nemzetközi konferenciát sürget, amin az állampolgárok és szakértők tabuk nélkül tehetnek javaslatot az unió megreformálására.

„Ez egy realisztikus értékelés Európa jelen állapotáról, figyelembe véve a britek távozását és a nacionalisták erősödését, ami számos uniós országban megfigyelhető. Még soha nem volt akkora szükségünk Európára, mint most. Az igazság az, hogy tovább kell lépnünk, mert Kína, az Egyesült Államok és Oroszország személyében globális versenytársakkal nézünk szembe. Erősebbnek kel lennünk, és jobban össze kell fognunk” – mondta Nathalie, Loiseau, Európai ügyekért felelős francia miniszter.

Az EU-ellenes vagy EU-szkeptikus pártok a 2015-2016-os migrációs válság óta nyertek egyre nagyobb teret Európa-szerte. Őket zárná ki az új schengeni övezetből a francia elnök, azáltal, hogy a résztvevő államoknak a külső határok szigorítása mellett közös menekültpolitikát is el kellene fogadniuk. Ezt korábban már többek között Lengyelország és Magyarország is elutasította.

A schengeni övezet reformját azonban Orbán Viktor, magyar miniszterelnök is szorgalmazta a Welt am Sonntag-nak adott vasárnapi interjújában, ő a résztvevő tagállamok belügyminisztereinek tanácsát bízná meg a migrációs ügyek kezelésével.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!