2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Orbán Viktor: Európa bajban van

Európa azért van bajban, mert nem tudta meghatározni a helyét a világgazdaságban, és nem tudott olyan fontos szereplővé válni, mint az Egyesült Államok vagy Kína - ezt a miniszterelnök mondta a 15. Bledi Stratégiai Fórumon Szlovéniában. Orbán Viktor hangsúlyozta, az Európai Unió jövőbeli sikerének záloga a közös katonai védelmi kapacitás kialakítása, és versenyképes gazdaság létrehozása, amelynek motorja Közép-Európa lehet.

  • Orbán Viktor: Európa bajban van

Európa jövője, a koronavírus-járvány okozta kihívások és a közép-kelet európai országok együttműködése volt a téma azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen több ország állam- és kormányfője vett részt a szlovéniai Bledben. Orbán Viktor arról beszélt, hogy Európa bajban van, mert nem sikerült meghatároznia új helyét a nemzetközi gazdaságban.

"Nem határoztuk meg új pozíciónkat a globális gazdaságban. Pszichológiai szempontból nem könnyű megérteni a kontinensnek azt, hogy nem vagyunk többé központi játékosok. Ellentétben Kínával és az Egyesült Államokkal, ők azok. A modern gazdaságra leginkább a hadseregek vannak hatással. Miután Európának nincs saját hadereje, nincs közös tudományos-technikai potenciálja, így nem tudunk az első vonalban lenni. Európának meg kell értenie, hogy már nincs az első osztályban, és nincsenek meghatározó aktorok. A mi helyzetünk más, és egyértelművé kell tennünk, hogy mik ezek, és mik ezeknek a következményei."

- mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarországon valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik harc.

"Vissza szeretnénk térni azokhoz az időkhöz intellektuálisan, amikor tisztán vitatkozhattunk a fő értékekről, mint család, nemzet, kultúra, vallás, migráció. Nem csak egyetlen koncepciót szeretnénk, amelyet mindenki elfogad, mert nincs liberális koncepciónk rá. Nekünk keresztény-demokrata elképzeléseink vannak ezekben a kérdésekben."

- tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán: Közép-Európa sikertörténetet ígér

A kormányfő közölte: részt vett a Bledi Stratégiai Fórumon, kétoldalú megbeszéléseket folytatott közép-európai miniszterelnökökkel, valamint a szlovéniai magyar közösség képviselőivel is tárgyalt.

Úgy vélte, mindebből a nemzetközi közvéleménynek az lehet érdekes, hogyan gondolkodnak Közép-Európa választott politikai vezetői Európa jövőjéről. "Érdekes civilizációs konfliktus volt maga a beszélgetés is" a fórumon, mert egy közismert "neomarxista brit laptól, a Guardiantől" jött egy újságíró, aki próbálta a nyugat-európai nyelvi készlet szerint faggatni a miniszterelnököket a valóságról, és kiderült, hogy "mi más szavakkal másképpen írjuk le és másképpen látjuk a valóságot, és ebből fakadóan másképpen látjuk a jövő kérdéseit is" - fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: világossá vált, hogy a közép-európai vezetők három fontos kérdést látnak közös feladatként az előttük álló évekre. Az első, hogy Szerbiát mindenképpen és minél hamarabb fel kell venni az Európai Unióba, mert Szerbia nélkül nincs befejezve az európai biztonsági építkezés, "a migránsok is ott jönnek föl" - magyarázta.

Közölte: van egy ország, amelynek Európához és az unióhoz kellene tartoznia, ennek ellenére egy köztes állapotban van, és erről az EU tehet. Szerbia jönne, lehetne vele tárgyalni, mindenki tudja, hogy Szerbia fontos, de nincs meg a politikai bátorság és vezetési döntésképesség az EU-ban, hogy ezt a fontos határt átlépjék - vélekedett.

Megjegyezte: Magyarországnak elementáris érdeke, hogy Szerbia mielőbb az EU tagja legyen, ezért támogatja az országot minden eszközzel.

A kormányfő kitért rá: ugyancsak fontos kérdés volt a biztonság, amely átvezet a gazdasághoz, mert azt látni a világban, hogy az Egyesült Államok és Kína azért "léptek el mellőlünk", azért hagyták le az Európai Uniót, mert rendelkeznek azzal a katonai kapacitással, amely folyamatos tudományos megújulást tesz lehetővé.

Azt mondta: a modern világ legnagyobb felfedezései, amelyek a gazdaság fejlődését meghatározzák, általában hadiipari kutatásokból jönnek a civil világba. Amíg nem lesz európai hadsereg és mögötte egy kutatási kapacitás, nem tudunk a technológiai sebességet és irányt kijelölő nagyhatalmak mellé fellépni - közölte. Hozzátette: kellene egy európai katonai erő.

Orbán Viktor szerint a harmadik fontos kérdés a versenyképesség az árutermelés szempontjából. Azért nem veszik meg az európai árukat, mert a színvonaluk már nem olyan, mint volt régen, vagy a versenytársak termékeinek a színvonala jobb, túl magas árat kérünk értük, az adók túl magasak és a bürokrácia túl nagy - sorolta.

Kijelentette: az európai gazdaságot "áramvonalasítani" kell, hogy versenyképes legyen.

A miniszterelnök közölte: a problémák régiek, ezeket már azonosították, de az elmúlt években nem születtek meg azok a válaszok, amelyek Európát versenyképessé tették volna.

Kiemelte: ugyanakkor jó hír, hogy Lengyelország vezetésével - amelynek gazdasága a legrobusztusabb Közép-Európában - a V4 és a térség gazdasága sikertörténetet ígér. Nekik is gondot okoz a járvány, harcolni kell minden munkahelyért és beruházásért, de összességében ez a térség a nemzetközi versenyképesség szempontjából sokkal biztatóbb képet mutat, mint az EU többi része, és Magyarország Európa ezen részében van - emlékeztetett.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy végre itt is mintha a mindennapi életben megjelenne a magyar közösséghez tartozás. "Óvodák, iskolák, kultúrházak, ahol a valóságos élet zajlik", ott is lehet érezni a Muravidéken, hogy létezik egy anyaország, amely törődik az ott élő magyarokkal és együttműködik velük - mondta.

A kormányfő üdvözölte, hogy most Szlovéniában jobboldali, nemzeti kormány van, amely akarja az együttműködést. Közel vannak ahhoz, hogy a részleteit is kidolgozzák annak a programnak, amelynek keretében a szlovén kormány egy nagyobb összeggel támogatja Muravidéket, a magyar kormány pedig a Rábavidéket, így a két ország vezetői személyesen is elköteleződnek a magyarországi szlovénok és a szlovéniai magyarok sorsának jobbítása mellett - magyarázta.

Úgy látja, sokkal könnyebben haladnak, szimpátiára, nemzeti barátságra épülő formáját találták meg az együttműködésnek a mostani kormánnyal, amit a baloldal itt támad. Itt is kiélezett harc van, mint Magyarországon, "itt is oldalba vágják azt, aki akar valamit csinálni" - mondta.

Hangsúlyozta: összességében a magyar-szlovén együttműködés jobb, mint volt.

Szijjártó: A következő évek Közép-Európa évei lehetnek

A következő évek Közép-Európa évei lehetnek, a térségnek komoly versenyelőnye lehet - mondta a külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak hétfőn a szlovéniai Bledben.

Szijjártó Péter felszólal a 15. Bled Stratégiai Fórum elnevezésű nemzetközi konferencián.

A miniszter nyilatkozatában kifejtette: az Európai Unió történelmi kihívások előtt áll a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor a következő évek könnyen szólhatnak Közép-Európáról.

A korábban sokat támadott, de rendkívül észszerű politikák a gazdaság és a migráció területén olyan versenyelőnyt jelentenek a térségnek a biztonság, a politikai stabilitás és a gazdasági növekedés szempontjából, hogy az elkövetkező idő világgazdasági versenyében "mi sikeresebben szerepelhetünk az európai átlagnál" - vélekedett.

Úgy látja, a koronavírus-járvány miatt a globális gazdasági kapacitások újraelosztásáért nagyon komoly verseny kezdődik. Sok gyárat, szolgáltató központot szerte a világon bezártak nagy nemzetközi vállalatok, és tévhit azt gondolni, hogy ezeket automatikusan újranyitják - magyarázta.

Közölte: ahogy az országok, úgy a vállalatok is nagy nyomás alá kerülnek, észszerűsíteni kell a tevékenységüket, költséget kell csökkenteniük, ami pedig megnöveli azoknak az országoknak a lehetőségeit a jövőben a beruházás-ösztönzés szempontjából, amelyek képesek voltak alacsony adókkal, rugalmas szabályozással beruházásbarát környezetet kialakítani.

Szijjártó Péter szerint a következő években a verseny arról fog szólni, hogy mely ország tud több beruházást magához vonzani, mely ország tudja legjobban megvédeni a munkahelyeket. Ebbe a versenybe Magyarország egy közép-európai együttműködés részeseként "nagy önbizalommal és a siker egyértelmű reményével tud beszállni" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: az elmúlt évek sokat támadott, de észszerű gazdaságpolitikája és a folyamatos adócsökkentések eredményeként Magyarország az egyik legversenyképesebb európai beruházási helyszín lett, így a következő években a cél az, hogy a magas beruházási rátát fenntartsák, minél több nagy nemzetközi vállalat hozza a kapacitásait Magyarországra. Ebből a szempontból több olyan tárgyalást folytatnak, amelyek komoly siker reményével kecsegtetnek, és a következő hónapokban ezek közül már többet is be tudnak jelenteni - közölte.

Megjegyezte: ezek a beruházások Magyarországot Európa gazdasági térképén még jobb helyre teszik.

A külügyminiszter kitért rá: Magyarország erejét, jelentőségét, értékét növeli a szoros közép-európai együttműködés, a térségbeli országok sikere magyar érdek is. Erről beszélt a lengyel, a horvát és a szlovén kollégájával folytatott egyeztetéseken is - tette hozzá.

 

A bledi fórum eseményei élőben követhetők a https://bledstrategicforum.org honlapon.

HírTV - MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!