2020. április 6.,
hétfő, Vilmos, Bíborka napja

Orbán: Magyarország bizonyított!

,

2014. október 8., szerda 18:15, frissítve: szerda 20:58

Magyarország bebizonyította, hogy a költségvetési fegyelem fenntartása és az államadósság-csökkentés mellett is lehet munkahelyeket teremteni – jelentette ki Orbán Viktor Milánóban, ahol az unió állam- és kormányfői csúcstalálkozón vitatták meg a fiatal munkanélküliek problémáját. Jelenleg csaknem ötmillió fiatal keres hiába munkát az unión belül, Spanyolországban és Görögországban a 25 év alattiak több mint felének nincs állása. A milánói csúcson az Európai Tanács elnöke ezért a fiatalkori munkanélküliséget nevezte Európa legnagyobb kihívásának.

Tüntetők gyülekeztek Milánóban a fiatalkori munkanélküliségről tartandó EU-csúcs előtt. A demonstrálók azért vonultak az utcára, mert szerintük az uniós vezetők nem tesznek eleget az állástalanság leküzdésére. Úgy vélik, valójában a vállalkozói lobbik, nem pedig a dolgozók érdekeit képviselik. A tüntetők szerint az uniós döntéshozók elhibázott politikája felelős azért, hogy az EU-ban másfélszeresére nőtt a fiatalkori munkanélküliség 2008 óta. A túlzott megszorítások ugyanis megfojtották a gazdasági növekedést, ez pedig jelentős elbocsátásokhoz vezetett.

Magyarország viszont ezzel ellentétes utat járt be, hangsúlyozta Orbán Viktor a csúcstalálkozón. „A helyzet úgy fest, hogy van egy nagy dilemma, ami arról szól, hogy lehet-e egyszerre fenntartani a költségvetési fegyelmet, csökkenteni az államadósságot és közben munkahelyeket teremteni. Erre nagyon sokan azt mondják, hogy nem lehetséges, mi, magyarok bebizonyítottuk, hogy lehet. Mi csökkentjük az államadósságot, kordában tartjuk a költségvetési hiányt, és közben gazdasági növekedés és ebből fakadó munkanélküliség-csökkenés van” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Azt már az uniós vezetők egy része is belátja, hogy az IMF és az EU túlzott megszorító politikája hibás volt. Görögországban és Spanyolországban például a 25 év alatti munkakeresők több mint fele nem tud elhelyezkedni, ami társadalmi katasztrófával fenyeget. „Valóban el kell ismernünk, hogy bár feltétlenül szükséges a közkiadások, valamint az államadósság csökkentése, de ennek nincs értelme, ha nem növekszik a gazdaság. Ezért mindent meg kell tenni azért, hogy olyan állami és magánbefektetések legyenek, amelyek növekedést és munkahelyeket teremtenek” – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Olaszország és Franciaország mindenesetre azt javasolta, hogy az EU növelje hatmilliárdról húszmilliárd euróra a fiatalok munkához jutását segítő új uniós program büdzséjét.

Forrás: Hír TV