2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Külföld

Orbán: Ausztria fontos partnerünk marad

Sikerrel zárult a V4-ek és Ausztria találkozója Prágában. Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: sikerült azonosítani az együttműködés feltételeit olyan kérdésekben, mint a migráció, biztonság, határ-védelem, versenyképesség, klíma-védelem, és bővítés. Azonban a nukleáris energia kérdésében Ausztria továbbra is különböző állásponton van, mint a közép-európai országok.

  • Orbán: Ausztria fontos partnerünk marad

 

Andrej Babis cseh miniszterelnök a tanácskozásnak helyet adó, felújított prágai Nemzeti Múzeumban fogadta vendégeit. 

A vendéglátó cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő először közösen tárgyalnak, majd csatlakozott hozzájuk Sebastian Kurz osztrák kancellár is.

A találkozó központi témája az Európai Unió klíma- és energiapolitikája, valamint az illegális migráció volt. De napirendre került az új uniós költségvetés és a Brexit kérdése is.

Azonosították az együttműködés területeit

A tárgyalások eredményéről a miniszterelnökök sajtóértekezleten számolnak be.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta

,,A legnagyobb eredménye a találkozónak, hogy azonosítottuk az együttműködés területeit a jövőre nézve. A migráció, biztonság, határvédelem, versenyképesség, klímavédelem, és bővítés. Úgy látom, hogy ezek lesznek a nagy témák, amelyben a V4 és Ausztria együtt tud majd működni.''

Hozzátette: a nukleáris energia kérdésében azonban továbbra is különböző állásponton vannak az országok. Ugyanis Ausztria ellenzi, hogy az atomenergia fejlesztését az Európai Unió pénzalapjaiból finanszírozzák. 

Sebastian Kurz arról beszélt, támogatja, hogy létezzen egy európai szintű alap, amelyet a Bizottság elnöke hoz létre, és amelynek támogatnia kell a szénről való átállást. Ez a helyes lépés az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Európai szinten vállalják, hogy ezek az alapok a szénről való áttérést segítsék, de ne legyenek használhatók atomenergiára, hanem inkább a megújuló energia támogatására fordítsák őket - hangsúlyozta az osztrák kancellár.

Orbán Viktor és Sebastian Kurz kétoldalú megbeszélést is folytatott egymással a nap folyamán, amelyen főként az illegális migrációról esett szó.

,,Ausztria fontos ország marad Közép-Európa számára mint befektető, mint piac, és mint kereskedelmi partner. Azt is nagy örömmel vettem tudomásul a kancellár úrtól, hogy Ausztria fontos biztonsági partnerünk lesz a jövőben, mert a migráció kérdésében egy cipőben járunk. Hiszen, ha Magyarországon keresztül áttörnek a migránsok, akkor Ausztriába fognak megérkezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hajószerencsétlenség történt a Níluson

Hajószerencsétlenség történt a Níluson

Elsüllyedt egy munkásokat szállító komphajó vasárnap a Níluson, Kairó közelében, és a balesetben legalább három ember meghalt - közölte az egyiptomi egészségügyi minisztérium.
Orosz bombatámadás érte Ukrajna keleti részét + videó

Orosz bombatámadás érte Ukrajna keleti részét + videó

Irányított légitámadást indított Donyeck régiója ellen Oroszország. A támadásban megrongálódott egy pályaudvar és a környező lakóházak. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az orosz csapatok folytatják az előrenyomulást.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!