2020. szeptember 19.,
szombat, Vilhelmina napja

Orbán: Ausztria fontos partnerünk marad

Hír TV

2020. január 17., péntek 09:35

Sikerrel zárult a V4-ek és Ausztria találkozója Prágában. Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: sikerült azonosítani az együttműködés feltételeit olyan kérdésekben, mint a migráció, biztonság, határ-védelem, versenyképesség, klíma-védelem, és bővítés. Azonban a nukleáris energia kérdésében Ausztria továbbra is különböző állásponton van, mint a közép-európai országok.

 

Andrej Babis cseh miniszterelnök a tanácskozásnak helyet adó, felújított prágai Nemzeti Múzeumban fogadta vendégeit. 

A vendéglátó cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő először közösen tárgyalnak, majd csatlakozott hozzájuk Sebastian Kurz osztrák kancellár is.

A találkozó központi témája az Európai Unió klíma- és energiapolitikája, valamint az illegális migráció volt. De napirendre került az új uniós költségvetés és a Brexit kérdése is.

Azonosították az együttműködés területeit

A tárgyalások eredményéről a miniszterelnökök sajtóértekezleten számolnak be.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta

,,A legnagyobb eredménye a találkozónak, hogy azonosítottuk az együttműködés területeit a jövőre nézve. A migráció, biztonság, határvédelem, versenyképesség, klímavédelem, és bővítés. Úgy látom, hogy ezek lesznek a nagy témák, amelyben a V4 és Ausztria együtt tud majd működni.''

Hozzátette: a nukleáris energia kérdésében azonban továbbra is különböző állásponton vannak az országok. Ugyanis Ausztria ellenzi, hogy az atomenergia fejlesztését az Európai Unió pénzalapjaiból finanszírozzák. 

Sebastian Kurz arról beszélt, támogatja, hogy létezzen egy európai szintű alap, amelyet a Bizottság elnöke hoz létre, és amelynek támogatnia kell a szénről való átállást. Ez a helyes lépés az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Európai szinten vállalják, hogy ezek az alapok a szénről való áttérést segítsék, de ne legyenek használhatók atomenergiára, hanem inkább a megújuló energia támogatására fordítsák őket - hangsúlyozta az osztrák kancellár.

Orbán Viktor és Sebastian Kurz kétoldalú megbeszélést is folytatott egymással a nap folyamán, amelyen főként az illegális migrációról esett szó.

,,Ausztria fontos ország marad Közép-Európa számára mint befektető, mint piac, és mint kereskedelmi partner. Azt is nagy örömmel vettem tudomásul a kancellár úrtól, hogy Ausztria fontos biztonsági partnerünk lesz a jövőben, mert a migráció kérdésében egy cipőben járunk. Hiszen, ha Magyarországon keresztül áttörnek a migránsok, akkor Ausztriába fognak megérkezni.