2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az új izraeli kormány folytatja a telepbővítést

Folytatja az izraeli telepbővítést a zsidó állam Ciszjordániában – jelentette be az új lakásügyi miniszter. A bővítést több nagyhatalom ellenzi, köztük az Egyesült Államok is. Barack Obama szerdán hivatalos látogatásra megy Izraelbe.

A washingtoni vezető érkezését fokozott biztonsági intézkedések kísérik. „Különösebb figyelmeztetést nem kaptunk, természetes, hogy ilyen alkalmakkor megemeljük a biztonsági készültséget. Jeruzsálemben és a többi érintett területen is megtettük a szükséges előkészületeket”– tájékoztat Mickey Resenfeld, az izraeli rendőrség sajtószóvivője.

2008-as elnökké választása óta Obama először utazik Izraelbe. Az amerikai elnök ellátogat a Fatah palesztin mozgalom irányította Ciszjordániába és Jordániába is. Obama kedd este indul közel-keleti körútjára, amelyre elkíséri John Kerry külügyminiszter is. Az egyeztetéseken várhatóan szó lesz az iráni atomkérdésről, a szíriai helyzetről és a közel-keleti békerendezésről is.

Közös erővel megoldhatók a problémák?

„Obama elnököt újraválasztották, és Netanjahu miniszterelnök is kormányon maradt. Ez azt jelenti, hogy együtt kell működniük” – véli egy politikai elemző, aki szerint ez csak úgy lehetséges, ha a felek félreteszik múltbeli sérelmeiket és új fejezetet nyitnak.


Az izraeli lakosság azonban már nem ilyen optimista. „Nem hiszem, hogy ez a látogatás majd megoldja a problémákat. Az izraeli és a palesztin nép között igen mély az ellentét, amit csak itt, ezen a földön lehetne megoldani” – mondta egy helybéli, aki nem hisz a külső beavatkozás sikerében.

Probléma pedig akad bőven. Benjamin Netanjahu új kormányának leendő lakásügyi minisztere már közölte: az új kabinet ugyanolyan ütemben folytatja majd a telepbővítést, mint az előző kormány. A legtöbb nagyhatalom szerint ugyanakkor nemzetközi törvényekbe ütköző a megszállt területeken való építkezés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!