2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Mindenki elégedett, kivéve Macron Orbánnal

Hír TV

2018. június 29., péntek 17:27, frissítve: szombat 13:28

Önkéntes alapon épülhetnek migrációs központok az Európai Unió területén belül – erről állapodtak meg az unió tagállamai a brüsszeli migrációs csúcson. Az EU Észak-Afrikában is központokat hozna létre a menedékkérelmek elbírálására. Orbán Viktor a francia elnöktől kapott éles kritikát a találkozó után.

Német–francia javaslatra épülhetnek zárt migrációs központok az Európai Unió területén belül, ez lett a kétnapos brüsszeli csúcs legfontosabb megállapodása. A központokat önkéntes alapon építenék a tagállamok, és nem kötelező kvóták szerint történne a menekültstátuszt kapott bevándorlók szétosztása is.

„A kompromisszum része a francia–olasz javaslat a kontrollált befogadóközpontok kialakítására az Európai Unió területén. Azokban az országokban, amelyek hajlandóak megépíteni ezeket. Minden döntést ezekkel a befogadóközpontokkal kapcsolatban, beleértve az elhelyezést és áttelepítést, önkéntes alapon hozunk majd meg” – húzta alá Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az észak-afrikai országokat is migrációs központok kialakítására ösztönzi az EU, hogy az unió területén kívül el lehessen bírálni a migránsok menedékkérelmét. Másrészt az afrikai országoknak nyújtott segélyek növelésével helyben próbálná csökkenteni a szegénységet, hogy kevesebben induljanak útnak Európa felé.

„Örülünk annak, hogy most először elértük, hogy az Európai Unió területén kívül létesüljenek migrációs központok. Mint tudják, mi már egy ideje kértük, hogy létesüljenek védett zónák, úgynevezett érkezési központok Európán kívül” – nyilatkozta az osztrák kancellár, Sebastian Kurz.

Orbán Viktor a visegrádi négyek győzelmeként értékelte a megállapodást hajnali videoüzenetében. „Fenyegetett az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokból az EU-ba szétosztják a migránsokat. Ezt a javaslatot sikerült visszavernünk, és a saját javaslatunkat elfogadtattuk, amely világosan kimondja, hogy a létrehozandó menekülttáborokból senkit sem lehet áthelyezni az adott ország beleegyezése nélkül. Így Magyarország továbbra sem lesz bevándorlóország, Magyarország megmarad magyar országnak” – fogalmazott Facebook-videójában a magyar miniszterelnök.

A francia elnök köszönetet mondott a visegrádi országoknak, amiért elfogadták a migrációs központok ötletét, de a magyar kormánnyal szemben kritikát is megfogalmazott. „Én egyszer sem mondtam, hogy Franciaország nyert. Az Európai Unió az, amelyik nyert egy kicsit. Vagy inkább, amelyik elkerülte egy kicsit a vereséget. De aztán mindig vannak ezek a nevetséges show-k az összes állam- és kormányfő részéről, akiknek ellentétes nézeteik voltak, és most kiállnak a sajtó elé, és azt mondják, nyertünk! Nem. Előre tudtunk lépni, mert mindenki nyert egy keveset” – fogalmazott.

Macron azt is hozzátette: nem ért egyet Orbán Viktor politikai irányvonalával, szemben budapesti nagykövetével, aki egy kiszivárgott diplomáciai jelentésben megvédte a magyar kormányfőt a nemzetközi sajtó támadásaitól.

 

„Nem fogunk megküzdeni az előttünk álló kihívásokkal, ha nacionalista megoldásokat próbálunk adni rájuk. Nem vagyunk szigetek, a közös sorsunk összeköt minket. Vannak, akik azt hiszik, hogy ezeket a problémákat nemzeti szinten meg lehet oldani, de európai források nélkül ők is képtelenek lennének leküzdeni ezeket a kihívásokat” – fogalmazott a Emmanuel Macron.

Angela Merkel a tárgyalások előtt azt mondta, az unió jövője függ attól, hogy közös megoldást találjanak a migráció kezelésére. Az egyeztetések után pedig közölte, hogy még mindig sokat kell dolgozni azon, hogy közeledjenek az álláspontok. „Kora reggel sikerült megegyeznünk, és ez a jó irányba tett fontos lépés. Persze még nem értünk el az út végéhez, de képzelhetik, hogy a tagállamok álláspontjai rendkívül különbözőek” – fogalmazott.

A megegyezés ugyanakkor várhatóan enyhíti a kancellárra nehezedő belpolitikai nyomást. A migrációs csúcs kudarca esetén fennállt a veszélye annak, hogy Merkelék testvérpártja, a CSU kilép a kormányból.

Ami Olaszországot illeti, némi ellentét állt be a kormányon belül, mert bár pénteken az olasz belügyminiszter azt mondta, hogy az olasz kikötők egész nyáron zárva lesznek a migránsmentő hajók előtt, a partiőrséget irányító közlekedési miniszter szombaton közölte: ők továbbra is kimentik a bajbajutottakat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!